zadanie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
mark_

zadanie

Post autor: mark_ »

mam trojkat prostokatny i mam do niego wszystkie katy(alfa, 90-alfa, 90), oraz 1 bok(a=1
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 557
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

zadanie

Post autor: Comma »

1 przypadek to kiedy bok a znajduje się przy kącie alfa:
\(\displaystyle{ \frac{b}{a}=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ b=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{cos\alpha}}\)

2 przypadek to kiedy bok a znajduje się przy kącie 90 - alfa:
\(\displaystyle{ \frac{b}{a}=ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ b=ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{sin\alpha}}\)

(btw. proponuję przenieść zadanie)
Zablokowany