proste
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
proste
rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-4y+2=0 \\ 2x+y-3=0 \end{cases}}\)
a później podstaw np. \(\displaystyle{ x}\) do ostatniego równania i porównaj czy wartości \(\displaystyle{ y}\) się zgadzają
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-4y+2=0 \\ 2x+y-3=0 \end{cases}}\)
a później podstaw np. \(\displaystyle{ x}\) do ostatniego równania i porównaj czy wartości \(\displaystyle{ y}\) się zgadzają
- enigm32
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
proste
Przecinają się w jednym punkcie, jeżeli poniższy układ równań posiada jedno roziązanie - parę liczb \(\displaystyle{ (x;y)}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-4y+2=0 \\ 2x+y-3=0 \\ x+2y+1=0 \end{cases}}\)
W jakikolwiek sposób należy to sprawdzić, np. rozwiązując ten układ, jeżeli w pewnym momencie otzrymamy sprzeczność - proste te nie przecinają się w jednym punkcie
Pzdr.
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-4y+2=0 \\ 2x+y-3=0 \\ x+2y+1=0 \end{cases}}\)
W jakikolwiek sposób należy to sprawdzić, np. rozwiązując ten układ, jeżeli w pewnym momencie otzrymamy sprzeczność - proste te nie przecinają się w jednym punkcie
Pzdr.
