\(\displaystyle{ {\lim}_{(x,y) (0,0)} \frac{xy}{x+y}}\)
Czy mógłby mi ktoś pomóc znaleść takie ciągi pktów dla których granica jest rózna ?
Lub pomóc to uzasadnić w inny sposób:
Ja robię to tak, np:
\(\displaystyle{ {\lim}_{(x,y) (\pi,0)} \frac{\sin x}{\sin y}}\)
\(\displaystyle{ A = ft\{ ft( \pi - \frac{\pi}{n}, \frac{1}{n} \right) \right\}_{n \mathbb{N}}}\)
\(\displaystyle{ B = ft\{ ft( \pi - \frac{\pi}{n}, -\frac{1}{n} \right) \right\}_{n \mathbb{N}}}\)
widać, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n } a_n = (\pi,0)}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n } b_n = (\pi,0)}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ \lim_{n } f(a_n) = +\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n } f(b_n) = -\infty}\)
Więc granica nie istnieje.
[ Dodano: 29 Lutego 2008, 22:33 ]
Ok, wystarczylo zrobic
(-1/n, 1/n) i (1/n,1/n). W 1-wszym przypadku granica nie istnieje, i to wystarczy.
Uzasadnij nieistnienie granicy.
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Uzasadnij nieistnienie granicy.
Spróbuj \(\displaystyle{ \left(0, \frac{1}{n} \right)}\) i \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{n}+\frac{1}{n^2}, -\frac{1}{n} \right)}\).
Q.
[ Dodano: 29 Lutego 2008, 22:48 ]
Q.
Q.
[ Dodano: 29 Lutego 2008, 22:48 ]
Ciąg który wskazujemy musi należeć do dziedziny funkcji, więc Twój przykład nie jest dobry.wieczyk pisze:[ Dodano: 29 Lutego 2008, 22:33 ]
Ok, wystarczylo zrobic
(-1/n, 1/n) (...) W 1-wszym przypadku granica nie istnieje, i to wystarczy.
Q.
-
wieczyk
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Uzasadnij nieistnienie granicy.
O cholera, masz racje bo do dziedziny nie należą pary (x,y), tze x=-y, ale (-2/n, 1/n) juz tak.