korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
truskawka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 28 razy

korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Post autor: truskawka89 »

korzystajac ze wzoru \(\displaystyle{ cos3x= cosx(4cos^{2}x - 3)}\) wykaz ze \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{2}=0}\)

Nic mi nie wychodzi z tego... [/latex]
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{2}=\cos ft(3\frac{\pi}{6}\right)=}\) z naszego wzoru \(\displaystyle{ =\cos \frac{\pi}{6}(4\cos^2\frac{\pi}{6}-3)}\)
i wystarczy to policzyć
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Post autor: »

Ale po co taka armata do udowadniania podstawowej własności cosinusa? I dlaczego niby mamy zakładać, że nie znamy wartości cosinusa w pi drugich, a znamy w pi szóstych?

Wydumane to zadanie i mocno na siłę.

Q.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Post autor: Lorek »

Może dlatego, że \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{6}}\) da się policzyć z trójkąta prostokątnego a \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{2}}\) już nie? Ale faktycznie zadanie dziwne.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

korzystajac ze wzoru, wykaz ze...

Post autor: »

Ale jak opieramy się tylko na trójkącie prostokątnym, to wzoru na cosinus potrojonego kąta (działającego w ogólności) raczej nie wyprowadzimy. No nic, w każdym razie prawdopodobnie podane przez Ciebie rozwiązanie jest tym, które autor tego dziwnego zadania miał na myśli .

Q.
ODPOWIEDZ