2 zadania z fotoelektrycznosci

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Misza

2 zadania z fotoelektrycznosci

Post autor: Misza »

Witam! Wasze forum polecil mi kumpel, powiedzial ze jestescie swietni w rozwiazywaniu zadan, a ja nie jestem w tym za dobry? Pomozecie? jezeli mozecie to teraz bo to musze miec na jutro i nie moge sobie z tym poradzic to dwa zadanka, prosze o szybkie rozwiazanie jak mozecie, z gory dzieki:
Zadanie N1:
Oblicz energie fotonu swiatla niebieskiego λ =450nm c=3*10 do -8 m/s (nie wiem jak indeks gorny zrobic), h=6,63 *10 do -34 J*s

Zadanie N2:
Oblicz dlugość fali elektronu przyszpieszanego napieciem 100V h=6,63*10 do -34 J*s
masa elektronu= 9,1*10 do -31 kg e=1,6*10 do -19 C U=100V

Prosze pomozcie!
Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, o 09:02 przez Misza, łącznie zmieniany 1 raz.
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

2 zadania z fotoelektrycznosci

Post autor: droopy »

1\(\displaystyle{ E=hf=h\frac{c}{\lambda}}\)
2\(\displaystyle{ \lambda=\frac{h}{p}=\frac{h}{mV}}\)
\(\displaystyle{ E_k=\frac{mV^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ E_k=W=eU}\)
i jak sobie to ożenisz to masz:
\(\displaystyle{ \lambda=\frac{h}{\sqrt{2eUm}}}\)
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1232
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

2 zadania z fotoelektrycznosci

Post autor: Undre »

1) Energia fotonu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ E = h \nu = h \frac{c}{\lambda}}\)
więc podstawiasz pod wzór i obliczasz .. tylko pamiętaj żeby tych dziesiątek w potęgach nie poknocić, co mi się często zdarza

[ Dodano: Czw Cze 02, 2005 11:05 pm ]
o lol zapomniałem kliknąć wyślij i po powrocie z wanny takie opóźnienie sory :]
ODPOWIEDZ