Jaka funkcja jest

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Jaka funkcja jest

Post autor: qkiz »

O funkcji f:R -> R wiemy, że dla pewnych różnych liczb dodatnich a,b zachodzi f(a)=b i f(b)=a. Wobec tego funcja f nie może być
a) rosnąca
b) okresowa
c) parzysta
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Jaka funkcja jest

Post autor: Olo »

Najrpościej to zrobić z definicji. Funkcja ta nie może być rosnąca bo, wtedy musiałoby zachodzić wynikanie:
\(\displaystyle{ a>b=>f(a)>f(b) lub b>a=>f(b)>f(a)}\)
W obu przypadkach podstawiając pod f(a) i f(b) wartości b i a otrzymujemy sprzeczność.
Pozostałe punkty są spełnione choćby dla funkcji stałej.

Pozdrawiam
Drago STR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 maja 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Jaka funkcja jest

Post autor: Drago STR »

Olo pisze: Pozostałe punkty są spełnione
prawda
Olo pisze: choćby dla funkcji stałej.
ale z tym to się już nie zgodzę, bo \(\displaystyle{ a\neq b}\)
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Jaka funkcja jest

Post autor: Olo »

a i b to argumenty mogą być różne. Dla funkcji stałej choćby f(1)=f(2) a nie równe b.
ODPOWIEDZ