Twierdzenie cosinusów - 3 zadania

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Imo

Twierdzenie cosinusów - 3 zadania

Post autor: Imo »

Trzy zadania na twierdzenie cosinusów... help me:

1) Oblicz długości boków BC trójkąta ABC, w którym: AB = 4, AC = 6, kąt BAC = 120 °

2) W czworokącie wpuklym ABCD dane są długości jego boków i miara kąta α . Wyznacz miary pozostałych kątów tego czworokąta.

3) Bok rombu ma długość a, a kąt ostry tego rombu ma 30° . Oblicz długość odcinku łączącego wierzchołek rombu z punktem przeciwległym boku, dzielącego ten bok w stosunku 1:2.
Elvis

Twierdzenie cosinusów - 3 zadania

Post autor: Elvis »

W 1) wystarczy podstawić dane do wzoru.
ODPOWIEDZ