gdyby ktos wystlumaczyl w jaki sposob w ogole zabrac sie za rozwiazywanie tego typu zadan to bylbym wdzieczny :
1. Wyznacz takie wartości m, dla których pierwiastki \(\displaystyle{ x1}\) i \(\displaystyle{ x2}\) równania \(\displaystyle{ 2x^{2} - (2m+1)x + m = 0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ x1 + 2x2 = 4}\)
2. Wyznacz takie wartości m, dla których pierwiastki \(\displaystyle{ x1}\) i \(\displaystyle{ x2}\) równania \(\displaystyle{ x^{2} - (2m+1)x + m^{2} + m - 6 = 0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ x1 + 2x2 = 19}\)
wyznacz wartości parametru m...
-
mcsQueeb
- Użytkownik

- Posty: 130
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
wyznacz wartości parametru m...
1. Robimy zalozenia
delta>0 aby byly 2 pierwiastki.
I zrob sobie uklad rownan:
x1 * x2 = m/2
x1 + x2 = (2m +1)/2
x1 +2x2 = 4
I obliczasz. Drugie analogicznie.
delta>0 aby byly 2 pierwiastki.
I zrob sobie uklad rownan:
x1 * x2 = m/2
x1 + x2 = (2m +1)/2
x1 +2x2 = 4
I obliczasz. Drugie analogicznie.
-
lbn
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 2 paź 2006, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
wyznacz wartości parametru m...
czyli, ze hm... najpierw nalezy obliczyc m podstawowe tego rownania i obliczyc jego pierwiastki... a potem odpowiednio obliczyc odpowiednie m z ukladu rownan?
wyznacz wartości parametru m...
Jak to zrobić dalej?; /
Wyznacz takie wartości \(\displaystyle{ m}\), dla których pierwiastki \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) równania \(\displaystyle{ x^{2} - (2m+1)x + m^{2} + m - 6 = 0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ x_1 + 2x_2 = 19}\)
więc mam te jakby nie patrząc 3 równania i nie wiem co dalej;(
Wyznacz takie wartości \(\displaystyle{ m}\), dla których pierwiastki \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) równania \(\displaystyle{ x^{2} - (2m+1)x + m^{2} + m - 6 = 0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ x_1 + 2x_2 = 19}\)
więc mam te jakby nie patrząc 3 równania i nie wiem co dalej;(
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 21:40 przez patrykx19, łącznie zmieniany 4 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5442
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wyznacz wartości parametru m...
Konkretnie w którym miejscu się zatrzymałeś? O które zadanie chodzi?
wyznacz wartości parametru m...
Mam \(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2=m^2+m-6}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2=2m+1 \\
x_1+2x_2=19}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2=2m+1 \\
x_1+2x_2=19}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 21:38 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5442
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wyznacz wartości parametru m...
Czyli masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Trzeba go rozwiązać.
