Wyznacz trzeci bok trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Suchy

Wyznacz trzeci bok trójkąta

Post autor: Suchy »

Dane są boki a=2, b=6 trójkąta ABC. Znajdź bok c jeżeli wiadomo, że γ=2β.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Wyznacz trzeci bok trójkąta

Post autor: olazola »

Czy kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) leży naprzeciwko boku c, a kąt \(\displaystyle{ \beta}\) naprzeciwko boku b? Bo tego mi brakuje w treści. Jeśli tak to tak na szybkiego \(\displaystyle{ c=4\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2005, o 20:51 przez olazola, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ