Tw cosinusów * Trójkąt ABC i dwusieczna jego kata

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Rychu

Tw cosinusów * Trójkąt ABC i dwusieczna jego kata

Post autor: Rychu »

W trójkącie ABC dane sa : lBCl=4 , lACl=2 kąt ACB=120 ° . Wyznacz długość odcinka dwusiecznej. kata ACB.

Help ?
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Tw cosinusów * Trójkąt ABC i dwusieczna jego kata

Post autor: Maniek »

,mała podpowiedz bo chyba z tym masz problem że cos120*=cos(120*+60*)=cos60*=-1/2, z tw cosinusów obliczasz długość ramienia C a później juz proporcji o dwusiecznej kąta wewnętrzengo w trójkącie
ODPOWIEDZ