ciąg arytmetyczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
stoowa

ciąg arytmetyczny

Post autor: stoowa »

ciag arytmetyczny
\(\displaystyle{ a_1+a_4=12}\)
\(\displaystyle{ a2+a3=12}\)
znajdz ten ciag

\(\displaystyle{ a_1+a_1+3r=12}\)
\(\displaystyle{ a_1+r+a_1+2r=12}\)

\(\displaystyle{ 2a_1+3r=12}\)
\(\displaystyle{ 2a_1+3r=12}\)
i co dalej???
\(\displaystyle{ 0=0}\)??

Zapoznaj się z regulaminem i Latexem na forum. Poprawiam
misial
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 24 wrz 2004, o 14:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 3 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: misial »

jezeli nie masz podanej roznicy badz ktoregos wyrazu, to tyle:P znaczy nie da sie wiecej:D
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Skrzypu »

Tego ciągu niestety nie znajdziesz
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skrzypu, nie?

\(\displaystyle{ a_n=6}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Skrzypu »

Chodzi mi o to, że jednoznacznie nie da rady, bo nie istnieje tylko jeden taki ciąg.
Przykład
\(\displaystyle{ a_n=2n+1}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Tomasz Rużycki »

Przepraszam:) Źle odczytałem Twoją wypowiedź


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ