Mam takie zadanko i nie wiem jak je zrobic, gdyby prąd płynął w tą samą stronę to dałbym sobie radę ale nie wiem dlaczego nie jestem w stanie wyliczyc jesli płynie on w przeciwne strony.
Dwa długie, równoległe przewody umieszczone w odległości wzajemnej d=20cm przewodzą prądy o natężeniu \(\displaystyle{ I_{1}=1A, I_{2}=2A}\) płynące w przeciwne strony:
a) Znajdź punkty, w których indukcja magnetyczna B ma wartośc równą zeru.
b) Oblicz wartośc wektora indukcji magnetycznej w połowie odległosci między przewodami i podaj jego zwrot.
Jeśli ktoś byłby mi w stanie pomóc to byłbym baardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Przewody z prądem i ich oddziaływanie
- SławomirS
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Przewody z prądem i ich oddziaływanie
Sądząc po wieku obstawiam że jesteś w liceum więc zapewne korzystacie z wzoru na pole magnetyczne wytworzone przez prostoliniowy przewodnik z prądem postaci: \(\displaystyle{ B= \frac{ x_{0}* x_{r}*I }{2*pi*r}}\) xr i x0 to przenikalności magnetyczne (przynajmniej ja w liceum takiego używałem )
Jeśli prądy płyną w tym samym kierunku i przewodniki są do siebie równoległe, to pole magnetyczne B wytworzone między nimi jest różnicą pola wytworzonego przez pierwszy i drugi przewodnik. \(\displaystyle{ B= B_{1}- B_{2}}\) (zgodnie z zasadą prawej dłoni)
a)Masz równanie \(\displaystyle{ B_{1}=B_{2}}\) Podstawiasz do wzoru natężenia oraz korzystasz z równania \(\displaystyle{ r= r_{1}+ r_{2}}\) Gdzie r jest odległością między przewodami. Powinieneś sobie poradzić.
b)Liczysz indukcję dla każdego przewodu w połowie odległości między nimi i odejmujesz je od siebie. Ewentualny minus mówi o przeciwnym zwrocie wektora.
Mam nadzieję że pomogłem.
Jeśli prądy płyną w tym samym kierunku i przewodniki są do siebie równoległe, to pole magnetyczne B wytworzone między nimi jest różnicą pola wytworzonego przez pierwszy i drugi przewodnik. \(\displaystyle{ B= B_{1}- B_{2}}\) (zgodnie z zasadą prawej dłoni)
a)Masz równanie \(\displaystyle{ B_{1}=B_{2}}\) Podstawiasz do wzoru natężenia oraz korzystasz z równania \(\displaystyle{ r= r_{1}+ r_{2}}\) Gdzie r jest odległością między przewodami. Powinieneś sobie poradzić.
b)Liczysz indukcję dla każdego przewodu w połowie odległości między nimi i odejmujesz je od siebie. Ewentualny minus mówi o przeciwnym zwrocie wektora.
Mam nadzieję że pomogłem.
-
Pasjonat1991
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
Przewody z prądem i ich oddziaływanie
Witam, czy mógłbym poprosić o rozwiązanie w przypadku, gdy prąd płynie w jednym kierunku? Będę bardzo wdzięczny.
