ułamki proste

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kasiunia-jo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 lut 2008, o 22:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

ułamki proste

Post autor: kasiunia-jo »

czesc
mam problem z jednym zadaniem
rozłóz funkcję na ułamki proste

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{3x-2}{x ^{2}(x+2)(x ^{2}+1) ^{2}}}\)
bede wdzięczna za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, o 07:17 przez kasiunia-jo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

ułamki proste

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ \frac{3x-2}{x^{2}(x+2)(x^{2}+1)^{2}}=\frac{A}{x}+\frac{B}{x^{2}}+\frac{C}{x+2}+\frac{Dx+E}{x^{2}+1}+\frac{Fx+G}{(x^{2}+1)^{2}}}\)
dalej wymnażesz i porównujesz wspólczynniki
kasiunia-jo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 lut 2008, o 22:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

ułamki proste

Post autor: kasiunia-jo »

dzięki wielkie .czyli dobrze mi wyszło;]
ODPOWIEDZ