katy w trojkacie
-
:P
katy w trojkacie
srodkowa, dwusieczna, wysokosc puszczone z jednego wierzcholka trojkata dziela kat na 4 rowne czesci...jakie katy ma ten trojkat?
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
katy w trojkacie
wysokosc i srodkowa sa po roznych stronach dwusiecznej
trojkat niech bedzie ABC, H spodek wysokosci, I punkt przeciecia dwusiecznej, S srodek boku
oznaczmy katy k,l,m przy odpowiednio A,B,C, przy czym k jest dzielony na cztery czesci, mamy
k+l+m=180
z trojkata ABI mamy 2l+k/2=180
z trojkata ACI mamy l=m+k/2
rozwiaz, wyjdzie
trojkat niech bedzie ABC, H spodek wysokosci, I punkt przeciecia dwusiecznej, S srodek boku
oznaczmy katy k,l,m przy odpowiednio A,B,C, przy czym k jest dzielony na cztery czesci, mamy
k+l+m=180
z trojkata ABI mamy 2l+k/2=180
z trojkata ACI mamy l=m+k/2
rozwiaz, wyjdzie
-
ap
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
katy w trojkacie
Z tego jeszcze nie wyjdzie.
\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}-\frac{1}{2\cos\frac{\alpha}{2}}=0,\ \beta =\frac{\pi}{2}-\frac{\alpha}{4},\ \gamma =\frac{\pi}{2}-\frac{3\alpha}{4}}\)
Z tego powinno.
\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}-\frac{1}{2\cos\frac{\alpha}{2}}=0,\ \beta =\frac{\pi}{2}-\frac{\alpha}{4},\ \gamma =\frac{\pi}{2}-\frac{3\alpha}{4}}\)
Z tego powinno.
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
katy w trojkacie
no rzeczywiscie z tych rownan to nie pojdzie, zrob tak
zastosuj twierdzenie sinusow do trojkatow ACS,ABS, a poniewaz stosunki bokow beda rowne, to i stosunki sinusow katow beda rowne, z trojkatow prostokatnych AHI,AHC, bedzie mozna podstawic wartosci pozostalych katow zamiast k, wtedy dostaniesz rownosc sinusow, z niej juz wyjdzie
zastosuj twierdzenie sinusow do trojkatow ACS,ABS, a poniewaz stosunki bokow beda rowne, to i stosunki sinusow katow beda rowne, z trojkatow prostokatnych AHI,AHC, bedzie mozna podstawic wartosci pozostalych katow zamiast k, wtedy dostaniesz rownosc sinusow, z niej juz wyjdzie
Ostatnio zmieniony 26 maja 2005, o 17:14 przez półpasiec, łącznie zmieniany 1 raz.
