Interferencja fal harmonicznych

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
zoltan_86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2006, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Interferencja fal harmonicznych

Post autor: zoltan_86 »

Pytanie z interferencji fal harmonicznych, wielkiej wagi bo chłop z którym w poniedziałek mam egzamin lubi się czepiać o takie szczegóły:

Normalnie falę zapisujemy jako:

\(\displaystyle{ \Psi = A \sin(kx + \omega t + \varphi)}\)

Natomiast wyprowadzając interferencję dwóch fal pominął on \(\displaystyle{ kx}\) i dodawał dwie fale postaci:

\(\displaystyle{ \Psi_{1} = A \sin ( \omega t + \varphi_{1})}\)
\(\displaystyle{ \Psi_{2} = A \sin ( \omega t + \varphi_{2})}\)

Gdzie się podziało \(\displaystyle{ kx}\)? Dlaczego można je pominąć? Nie mogę do tego dojść
ODPOWIEDZ