Znajdz całkę szczególną równania spełnającą podany warunek początkowy
(a)\(\displaystyle{ y'=y-y^2}\), y(0)=0,5
(b)\(\displaystyle{ x y'=tgy}\), \(\displaystyle{ y(\frac{1}{2})=\frac{5\pi}{6}}\)
(c)\(\displaystyle{ y'=\frac{y-x}{x}}\), y(1)=-2
Całka szczególna
- kamil.jack
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Całka szczególna
a) Rozdzielasz zmienne i całkujesz:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1/2}^y \frac{\mbox{d}y}{y (1 - y)} = \int\limits_0^x \mbox{d}x}\)
b) Analogicznie jak w a).
c) Przepisujemy równanie jako
\(\displaystyle{ y' = u - 1}\)
gdzie u=y/x.
Dalej: y = ux => y' = u + u'x:
\(\displaystyle{ u + u'x = u - 1\\
\frac{du}{dx} = -1\\
du = - dx \ \ \mbox{etc.}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{1/2}^y \frac{\mbox{d}y}{y (1 - y)} = \int\limits_0^x \mbox{d}x}\)
b) Analogicznie jak w a).
c) Przepisujemy równanie jako
\(\displaystyle{ y' = u - 1}\)
gdzie u=y/x.
Dalej: y = ux => y' = u + u'x:
\(\displaystyle{ u + u'x = u - 1\\
\frac{du}{dx} = -1\\
du = - dx \ \ \mbox{etc.}}\)
- kamil.jack
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
Całka szczególna
a czy takei rozwiazanie tez bedzie prawidlowe:
(a)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=y-y^2\iff \frac{-dy}{y(y-1)}=dx}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \int\frac{-dy}{y(y-1)}=\int\frac{dy}{y}-\int\frac{dy}{y-1}=
\ln|y|-\ln|y-1|+c=\ln\left|\frac{c_1y}{y-1}\right|}\)
to dane równanie jest równoważne
\(\displaystyle{ \ln\left|\frac{c_1y}{y-1}\right|=x}\)
do tego warunek początkowy
\(\displaystyle{ \ln\left|\frac{c_1\cdot 0,5}{0,5-1}\right|=0}\)
pozwoli wyznaczyć \(\displaystyle{ c_1}\)... i ostatecznie \(\displaystyle{ y}\)
(a)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=y-y^2\iff \frac{-dy}{y(y-1)}=dx}\)
Ponieważ
\(\displaystyle{ \int\frac{-dy}{y(y-1)}=\int\frac{dy}{y}-\int\frac{dy}{y-1}=
\ln|y|-\ln|y-1|+c=\ln\left|\frac{c_1y}{y-1}\right|}\)
to dane równanie jest równoważne
\(\displaystyle{ \ln\left|\frac{c_1y}{y-1}\right|=x}\)
do tego warunek początkowy
\(\displaystyle{ \ln\left|\frac{c_1\cdot 0,5}{0,5-1}\right|=0}\)
pozwoli wyznaczyć \(\displaystyle{ c_1}\)... i ostatecznie \(\displaystyle{ y}\)
- kamil.jack
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- kamil.jack
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy