\(\displaystyle{ (2x-1)^3-(x-1)^3=?}\)
rozwiązujemy najpierw wzorem skróconego mnożenia, czy najpierw zmieniamy znaki? (chodzi o ten nawias z minusem przed)
albo jak mam wiele nawiasów:?
\(\displaystyle{ -(x+2)(x^2-2x+4)=?}\)
Minus przed nawiasem.
- magdabp
- Użytkownik

- Posty: 268
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Minus przed nawiasem.
w pierwszym: najpierw podnosisz to co jest w nawiasie do 3 potęgi a potem zmieniasz znaki.
a w drugim najłatwiej najpoerw wymnożyć to co jest w nawiasach:
\(\displaystyle{ -(x+2)(x^2-2x+4)=-(x^3-2x^2+4x+2x^2-4x+8)=-x^3+2x^2-4x-2x^2+4x-8=-x^3-8}\)
a w drugim najłatwiej najpoerw wymnożyć to co jest w nawiasach:
\(\displaystyle{ -(x+2)(x^2-2x+4)=-(x^3-2x^2+4x+2x^2-4x+8)=-x^3+2x^2-4x-2x^2+4x-8=-x^3-8}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Minus przed nawiasem.
W pierwszym najlepiej skorzystać ze wzoru na różnicę sześcianów:
\(\displaystyle{ a^3 - b^3 = (a-b)(a^2 + ab+ b^2)}\)
Natomiast w drugim zamiast żmudnego liczenia najlepiej od razu zauważyć, że to wzór na sumę sześcianów, czyli:
\(\displaystyle{ a^3+ b^3 = (a+b)(a^2 - ab + b^2)}\)
\(\displaystyle{ a^3 - b^3 = (a-b)(a^2 + ab+ b^2)}\)
Natomiast w drugim zamiast żmudnego liczenia najlepiej od razu zauważyć, że to wzór na sumę sześcianów, czyli:
\(\displaystyle{ a^3+ b^3 = (a+b)(a^2 - ab + b^2)}\)
