pyt1
Metalowa kula przechodzi swobodnie przez metalowy pierscien nastomiast gdy
zostanie podgrzana utkwi w pierscieniu. Co bedzie jesli podgrzamy pierscien
zamiast kuli?
pyt2
Wyjasnic jak mozna zapewnic stalosc chodu zegara wahadlowego bez wzgledu
na temperature, przymocowujac na dolnym koncu wahadl rurke z rtecia
pyt3
Na szczycie wysokiej góry trudno "ugotowac" jajka poniewaz temperatura
wrzenie wody jestw tych warunkach stosunkowo niska. Jaki jest prosty praktyczny sposob
ominiecia tejtrudnosci
pyt4
Czy wartoscie bezwgledne zmian temperatury ciala zimnego i cieplego sa sa
równe, gdy cialo cieple ogrzewa cialo zimne? Podac przyklady. Czy mozna
wiec powiedziec ze temperaturaprzechodzi z jednego ciala na drugie?
pyt5
Klocek drewniany i klocek metalowy maja taka sama temperature. Gdy klocki
wydaja sie zimnemetalowy wydaje sie zimniejszy niz drewniany; gdy klocki wydaja sie
gorace, metalowywydaje sie goretszy niz drewniany. W jakiej temp klocki beda
wydawaky sue
jednakowo zimnelub gorace.
pyt6
Jakie wymagania dotyczace przewodnictwa cieplnego, ciepla wlasciwego i
wspolczynnikarozszerzalnosci postawilbys materialowi, z ktorego maja byc zrobione
naczynia do gotowania
pyt1
W jakich warunkach doskonaly silnik cieplny moglby miec sprawnosc 100%?
pyt2
Jakie czynniki wplywaja na zmniejszenie sprawnosci silnika cieplnego w
stosunku do jejmaksymalnej mozliwej wartosci
pyt3
Czy mozna ochlodzic kuchnie zostawiajac otwarte drzwi elektrycznej
lodowki? Wyjasnic to
pyt4
Czy przy ruchu czysto mechanicznym mamy do czynienia ze zmianami entropii?
POTRZEBUJE ODPOWIEDZI NA TE PYTANIE DO ZALICZENIA A JAKO ZE JESTEM KIEPSKI Z FIZY ZBYTNIO NIE WIEM JAK NA NIE ODPOWIEDZIEC DLATEGO BEDE BARDZO WDZIECZNY ZA OKAZANA MI POMOC
pytania z fizyki
-
Olo
- Użytkownik

- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
pytania z fizyki
1.Też nie przejdzie bo rozszerzy się na wszystkie strony także do środka.
2.Zegar będzie wolniej poruszać się latem gdyż \(\displaystyle{ v~\frac{1}{\sqrt{l}}}\) zwiękasza się długość wahadła w skutek rozszarzania się i prędkość maleje. Odpowiednie zainstalowanie słupka zmniejszy długość wahadła (rozkład masy) na identyczną z tą co w zimie.
3.Zastosować samowar albo zejść na dół Tak na serio jakoś zwiększyć ciśnienie na przykład gotując pod przykrywką.
4.Nie - wszystko zależy od ciepła właściwego temperatur i ciepło oddane=ciepłowi dostarczonemu ciału zimnemu. Na przykład metalowa kula w wodzie. Nie.
5.To są wnioski z poprzedniego zadania. Klocek metalowy szybciej oddaje ciepło. Co zrobić? Zakładając, że c1-ciepło właściwe drewna c2- ciepło właściwe metalu doprowadzić do sytuacji, że: c1*T1=c2*T2
6.Przewodnictwo - od dołu wysokie wszędzie inziej niskie (bo od dołu się nagrzewa) ciepło właściwe niskie (wolniej oddaje otoczeniu temperaturę) a od dołu wysokie. Rozszerzalność od dołu wysoka ale nie poza palnik a gdzie indziej niska ten sam powód.
1.Nigdy zawsze są jakieś straty energii
2.To ile ciepła oddaje otoczeniu
3.Tak można: otworzyć lodówkę i odłączyć od prądu. A bez wyłączania to tylko nagrzejemy bo lodówka polega na tym, że oddaje ciepło otoczeniu.
4.Tak, przez siły tarcia na przykłąd
Mam andzieję, że pomogłem
2.Zegar będzie wolniej poruszać się latem gdyż \(\displaystyle{ v~\frac{1}{\sqrt{l}}}\) zwiękasza się długość wahadła w skutek rozszarzania się i prędkość maleje. Odpowiednie zainstalowanie słupka zmniejszy długość wahadła (rozkład masy) na identyczną z tą co w zimie.
3.Zastosować samowar albo zejść na dół Tak na serio jakoś zwiększyć ciśnienie na przykład gotując pod przykrywką.
4.Nie - wszystko zależy od ciepła właściwego temperatur i ciepło oddane=ciepłowi dostarczonemu ciału zimnemu. Na przykład metalowa kula w wodzie. Nie.
5.To są wnioski z poprzedniego zadania. Klocek metalowy szybciej oddaje ciepło. Co zrobić? Zakładając, że c1-ciepło właściwe drewna c2- ciepło właściwe metalu doprowadzić do sytuacji, że: c1*T1=c2*T2
6.Przewodnictwo - od dołu wysokie wszędzie inziej niskie (bo od dołu się nagrzewa) ciepło właściwe niskie (wolniej oddaje otoczeniu temperaturę) a od dołu wysokie. Rozszerzalność od dołu wysoka ale nie poza palnik a gdzie indziej niska ten sam powód.
1.Nigdy zawsze są jakieś straty energii
2.To ile ciepła oddaje otoczeniu
3.Tak można: otworzyć lodówkę i odłączyć od prądu. A bez wyłączania to tylko nagrzejemy bo lodówka polega na tym, że oddaje ciepło otoczeniu.
4.Tak, przez siły tarcia na przykłąd
Mam andzieję, że pomogłem
- lepton
- Użytkownik

- Posty: 146
- Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: k/Poznania
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
pytania z fizyki
W rzeczywistym świecie może nigdy, ale teoretyczne chodzi o to jakie wrunki są do tego potrzebne. Czyli np. odizolownaie układu od świata zewnętrzenego, brak niechcianych przemian energii itp.Olo pisze: 1.Nigdy zawsze są jakieś straty energii
-
droopy
- Użytkownik

- Posty: 308
- Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
- Pomógł: 2 razy
pytania z fizyki
druga zasada termodynamiki mówi, że nie można zbudować silnika cieplnego bez chłodnicy, więc nawet w idealnym świecie fizycznym sprawność silnika nie wyniesie 100%...
- lepton
- Użytkownik

- Posty: 146
- Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: k/Poznania
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
pytania z fizyki
Racja, Carnot to udowodnił, ale czy napewno przy takim stanie wiedzy możemy być jakiejkolwiek teorii pewni na 100%? Osobiście sądze, że nie...
-
droopy
- Użytkownik

- Posty: 308
- Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
- Pomógł: 2 razy
pytania z fizyki
ale my rozmawiamy o fizyce szkolnej, gdzie trzeba śmiało powiedzieć, że sprawność nie może wynieść 100%
