zadanie z ruch po okręgu
-
ktoś taki
zadanie z ruch po okręgu
Ciało zsuwa się z równi pochyłej bez oporów ruchu i wpada do pierścienia o promieniu R = 80 cm.Z jakiej najmniejszej wysokości powinno zsuwać się ciało, aby mogło zatoczyć pełny okrąg bez oderwania?Proszę o dokładne wytłumaczenie tego zadania i pomoc w roztysowaniu sił na rysunku. Niedługo mam sprawdzian, a tego nie czaję
-
droopy
- Użytkownik

- Posty: 308
- Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
- Pomógł: 2 razy
zadanie z ruch po okręgu
na górze tego pierścienia działają na kulkę dwie siły:
1 siła grawitacji (ciężar) Q=mg w dół
2 siła odśrodkowa \(\displaystyle{ F=\frac{mV^2}{r}}\) w górę
i teraz te siły muszą być równe, albo siła odśrodkowa musi być większa (żeby kuleczka się nie oderwała)
więc prędkość musi mieć jakąś tam wartość....
prędkość wyliczasz sobie ze wzroków na energię potencjalną i kinetyczną (przyrównujesz je) pamiętając, że wysokość h liczsz od poziomu góry tego pierścienia (czyli 160cm nad jego dolnym poziomem), i jeszcze promień na metry zamień...
1 siła grawitacji (ciężar) Q=mg w dół
2 siła odśrodkowa \(\displaystyle{ F=\frac{mV^2}{r}}\) w górę
i teraz te siły muszą być równe, albo siła odśrodkowa musi być większa (żeby kuleczka się nie oderwała)
więc prędkość musi mieć jakąś tam wartość....
prędkość wyliczasz sobie ze wzroków na energię potencjalną i kinetyczną (przyrównujesz je) pamiętając, że wysokość h liczsz od poziomu góry tego pierścienia (czyli 160cm nad jego dolnym poziomem), i jeszcze promień na metry zamień...