Istnieje trójkąt o bokach długości

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Istnieje trójkąt o bokach długości

Post autor: qkiz »

Istnieje trójkąt o bokach długości
a) 1,2 i 3
b) 2, 3 i 4
c) \(\displaystyle{ \sqrt{5}, \sqrt{6} i \sqrt{7}}\)
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Istnieje trójkąt o bokach długości

Post autor: Maniek »

Będą to odp. b) c)

Jeśli dobrze myślę to trójkąt istnieje wtedy, gdy suma długośći 2 boków jest dłuższa od 3.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Istnieje trójkąt o bokach długości

Post autor: Tomasz Rużycki »

Maniek, nie mylisz się. W każdym trójkącie o bokach a,b,c musi zachodzić:

\(\displaystyle{ \{a+b>c\\b+c>a\\a+c>b}\)

(suma długości dwóch boków jest większa od długości trzeciego). Jest to nierówność trójkąta.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ