wyprowadz wzor

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
mateuszef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 sty 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

wyprowadz wzor

Post autor: mateuszef »

korzystajac z twierdzenia o calkowaniu przez podstawianie dla calek nieoznaczonych wyprowadz wzor na calke \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{f'(x)dx}{ \sqrt{f(x)} }}\)
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 643
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

wyprowadz wzor

Post autor: Dedemonn »

\(\displaystyle{ \int \frac{f'_{(x)}}{\sqrt{f_{(x)}}}dx}\)

\(\displaystyle{ f_{(x)} = t\\
f'_{(x)} dx = dt\\}\)


Podstawiając

\(\displaystyle{ \int \frac{dt}{\sqrt{t}} = t t^{-\frac{1}{2}} dt = 2\sqrt{t} = 2\sqrt{f_{(x)}} + C}\)
ODPOWIEDZ