szaliki...

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: dagoth »

Pani Lucy robi na drutach pięć szalików w tym samym czasie, kiedy pani Mary robi dwa szaliki. Pani Anna robi cztery szaliki w tym samym czasie, Kiedy pani Lucy robi trzy szaliki.
Pięć szalików pani Anny waży tyle, ile jeden szalik pani Lucy, natomiast pięć szalików pani Mary waży tyle, ile trzy szaliki pani Anny.
Jeden szalik pani Mary jest równie ciepły, jak cztery szaliki pani Anny, zaś jeden szalik pani Lucy jest równie ciepły, jak trzy szaliki pani Anny.
Jeżeli jednak wagę przywiązujemy do szybkości produkcji, ich wagi i tego, jak grzeją - szaliki której z pań są najlepsze ?
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

szaliki...

Post autor: artak_serkses »

Mi wyszło (nie wiem czy dobrze, bo tylko na logikę), że szaliki pani Anny są najgorsze, a szaliki pozostałych pań są mniej więcej na tym samym poziomie (jak możesz, to wyślij mi na prv czy dobrze, czy nie do końca )
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: DEXiu »

A mi wyszło kilka różnych wyników zależnie od metody, ale obstawiałbym, że to będzie tak: szaliki pani Mary są najlepsze, dalej się plasują szaliki pani Anny, a szaliki pani Lucy są na szarym końcu
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

szaliki...

Post autor: Comma »

Zakładamy, że lżejszy szalik jest lepszy czy, że cięższy jest lepszy?
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

DEXiu pisze:A mi wyszło kilka różnych wyników zależnie od metody, ale obstawiałbym, że to będzie tak: szaliki pani Mary są najlepsze, dalej się plasują szaliki pani Anny, a szaliki pani Lucy są na szarym końcu
jedna pozycja jest dobra...
Comma pisze:Zakładamy, że lżejszy szalik jest lepszy czy, że cięższy jest lepszy?
a wolałabyś nosić szalik który by tak samo grzał 1kg czy 20g?...lepszy jest oczywiście lżejszy
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

szaliki...

Post autor: Aura »

DEXiu pisze:A mi wyszło kilka różnych wyników zależnie od metody, ale obstawiałbym, że to będzie tak: szaliki pani Mary są najlepsze, dalej się plasują szaliki pani Anny, a szaliki pani Lucy są na szarym końcu
Ja bym zamienila miejscami panią Mary z Lucy .
Odpowiedź: Najbardziej ekonomiczne szaliki produkuje pani Lucy.
Teraz juz powinno być git
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: Comma »

No, nie wiem, ja tam lubię w zimie nosic cięzkie szaliki.

A co do rozwiązania, to mi wyszło, że najlepsze są szaliki pani Anny, gorsze od nich są szaliki pani Mary, a najgorsze są te, które produkuje pani Lucy.
Awatar użytkownika
Nefertiti
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: Nefertiti »

Mnie również wyszła kolejność:
1. Anna
2. Mary
3. Lucy
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

widze że jest dużo różnych odpowiedzi(nie dziwie się bo mi też różniste wychodziły ) więc podam rozwiązanie autora:Mary,Lucy,Anna...Artak był bardzo blisko bo szaliki Lucy są niemal tak dobre jak Mary a Anny są najgorsze...
ps: do tej pory nie wymyśliłem konkretnego wzoru do tego zadania(tylko rospisując i porównując na logike) więc jak ktoś wymyśli coś konkretnego to niech napisze...
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: gvalch'ca »

Dośc łatwo mozna dojśc do tej dopowiedz, przyznjaąc paniom "punkty" w każdej z kategorii [gdzie najlepsza pani zawsze dostaje np.10, a pozostałe - zgodnie z opisem w zadaniu]. Wówczas wychodzi pożądana kolejnośc.

Ale nie wiem, czy to dobre rozwiązanie
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

szaliki...

Post autor: Aura »

ja to rozpisałam w tabelce jako zalezności wprost proporcjonalne. Z tego nie wynika sugerowana kolejność M, L, A, tylko M, A, L :? może ktoś mi powie, co jest w moim rozumowaniu nie tak?

Kod: Zaznacz cały

Lucy          Mary          Anna
liczba szalików       15             6                20    <==im więcej, tym lepiej 
waga                  3             25                15    <==im więcej, tym lepiej
ciepłota               4              3                12    <==im mniej, tym lepiej
A co do sposobu gvalch'cy
1, 2, 3 to punkty

Kod: Zaznacz cały

Lucy     Mary    Anna
liczba szalików      2           1          3
waga                 1           3          2
ciepłota              2           3          1
I wcale nie wychodzi pożądana kolejność. A punktacja od 1 do 10 byłaby bardzo niewygodna, bo pewnie trzebaby było ułamki wprowadzać :shock:
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: gvalch'ca »

No właśnie o to chodziło, żeby wprowadzić ułamki. Punktacja musi być proporcjonalna do opisu w zadaniu, a nie 1,2,3.
Twoje rozumowanie na pierwszy rzut oka jest dobre, ale punktacja nie jest "wyrównana" zauważ, że w kategorii "liczba" najlepsza pani zarobila 20 punktow, a w kategori "ciepłota" tylko 12.
Nie twierdzę, że moje rozwiązanie jest najlepsze, bo "czysto matematyczne" to ono nie jest. Ale daje pożądaną kolejność.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

szaliki...

Post autor: DEXiu »

A ja się dalej upieram przy swoim i popieram Aurę i odpowiedź M,A,L, a nie M,L,A :? Rozpisałem to n+1 sposobów i z każdego wychodzi mi taka odpowiedź.
gvalch'ca ==> Może Aura faktycznie trochę źle punktowała, ale ja sobie zrobiłem i proporcje, i tabelkę, i nawet ujednoliciłem system punktowy. Jakby na to nie spojrzeć szaliki Mary są najlepsze, dalej Anna a na końcu Lucy :roll:
ODPOWIEDZ