[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich \(\displaystyle{ a,b,c}\) zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ (5-a^2-b^2-c^2)abc \leq 2}\).
Dzięki z góry za pomoc.
Dzięki z góry za pomoc.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
\(\displaystyle{ (5-x)\sqrt{x^3} \leq 2\sqrt{27}}\) dla 0 \(\displaystyle{ x=a^2+b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ (5-(a^2+b^2+c^2))abc \leq (5- (a^2+b^2+c^2))(\sqrt{\frac{a^2+b^2+c^2}{3}})^3}\)
\(\displaystyle{ (5-(a^2+b^2+c^2))abc \leq (5- (a^2+b^2+c^2))(\sqrt{\frac{a^2+b^2+c^2}{3}})^3}\)
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
\(\displaystyle{ (5 - a^{2} - b^{2} - c^{2})abc \leqslant 2}\)
\(\displaystyle{ 5abc \leqslant 2 + a^{3}bc + b^{3}ac + c^{3}ab}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{1 \cdot 1 \cdot a^{3}bc \cdot b^{3}ac \cdot c^{3}ab} \leqslant \frac{1 + 1 + a^{3}bc + b^{3}ac + c^{3}ab}{5}}\)
a tu już nie ma czego dowodzić
\(\displaystyle{ 5abc \leqslant 2 + a^{3}bc + b^{3}ac + c^{3}ab}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{1 \cdot 1 \cdot a^{3}bc \cdot b^{3}ac \cdot c^{3}ab} \leqslant \frac{1 + 1 + a^{3}bc + b^{3}ac + c^{3}ab}{5}}\)
a tu już nie ma czego dowodzić
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Można też inaczej. Zauważamy, że gdy: \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 \geqslant 5}\) to zawsze lewa strona jest nie większa od 0, zatem na pewno mniejsza równa 2. Sprawdzamy więc dla drugiego przypadku:
\(\displaystyle{ [5 - (a^2 + b^2 + c^2)]abc \leqslant 2 \ \ |\cdot \frac{1}{abc} \\
5 - \frac{2}{abc} \leqslant (a^2 + b^2 + c^2) < 5 \\
5 - \frac{2}{abc} < 5 -\frac{2}{abc}< 0}\)
\(\displaystyle{ [5 - (a^2 + b^2 + c^2)]abc \leqslant 2 \ \ |\cdot \frac{1}{abc} \\
5 - \frac{2}{abc} \leqslant (a^2 + b^2 + c^2) < 5 \\
5 - \frac{2}{abc} < 5 -\frac{2}{abc}< 0}\)
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Sprytnie , dzięki wszystkim
Wasilewski, chyba tak nie można, bo z tego, że: \(\displaystyle{ b \leq c}\) i \(\displaystyle{ a \leq c}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ b \leq a}\).
Wasilewski, chyba tak nie można, bo z tego, że: \(\displaystyle{ b \leq c}\) i \(\displaystyle{ a \leq c}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ b \leq a}\).
Ostatnio zmieniony 4 lut 2008, o 19:01 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Wasilewski - z tego, że \(\displaystyle{ x<5}\) i \(\displaystyle{ y<5}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ x<y}\).
A rozwiązanie Brzytwy bardzo eleganckie.
Pozdrawiam.
Qń.
A rozwiązanie Brzytwy bardzo eleganckie.
Pozdrawiam.
Qń.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Przepraszam, ale jeszcze tego nie widzę; możecie konkretnie napisać?
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Założyłeś, że \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2< 5}\). Wolno. Pokazałeś, że \(\displaystyle{ 5 - \frac{2}{abc} < 5}\). Zgadza się. Ale nijak z tego nie wynika nierówność między \(\displaystyle{ 5 - \frac{2}{abc}}\) i \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2}\).
Q.
Q.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Czy chodzi Ci o nierówność:
\(\displaystyle{ 5 - \frac{2}{abc} \leqslant a^2 + b^2 + c^2}\)
Faktycznie trochę przegiąłem.
\(\displaystyle{ 5 - \frac{2}{abc} \leqslant a^2 + b^2 + c^2}\)
Faktycznie trochę przegiąłem.
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Posty: 1677
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 464 razy
[Nierówności] Wykaż poprawność nierówności
Spoko, można też analitycznie: \(\displaystyle{ \left(5-a^2-b^2-c^2\right)abc\le 5abc-3(abc)^{\frac{5}{3}}\le 2}\), bo gdy \(\displaystyle{ f(x)=5x-3x^{\frac{5}{3}}}\), to \(\displaystyle{ f_{max}(x)=f(1)=2}\).