okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pawel89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2 lut 2008, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

okręgi

Post autor: pawel89 »

dwa okregi, każdy o promieniu 10, są styczne zewnętrznie. Ze środka jednego z nich poprowadzone styczne do drugiego okregu.
a) Nalezy obliczyc pola trójkątów, których wierzchołkami są punkty stycznosci oraz środek okręgu.
b)Obliczyć pole części płaszczyzny ograniczonej stycznymi oraz okręgiem, do którego poprowadzono styczne.

prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

okręgi

Post autor: wb »

Trójkąt o wierzchołkach : środek jednego okręgu, środek drugiego, jeden z punktów styczności jest trójkątem prostokątnym.

Z tw. Pitagorasa dłuższa przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 10\sqrt3}\)

h - wysokość tego trójkata poprowadzona z wierzchołka kąta prostego.
Z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 10 10\sqrt3= \frac{1}{2} 20 h \\ h=5\sqrt3 \\ 2h=10\sqrt3}\)
co oznacza, iż trójkąt o wierzchołkach : punkty styczności, środek okręgu z którego poprowadzono styczne, jest trójkatem równobocznym i dalsze polecenia łatwo wykonać.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okręgi

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
a48f1dead6fd8708med.jpg (30.17 KiB) Przejrzano 383 razy

różowy jest równoboczny - bok ma długosci \(\displaystyle{ x=10\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ