Kierunek na politechnice
-
wojtek6214
- Użytkownik

- Podziękował: 187 razy
Kierunek na politechnice
Jaki proponujecie kierunek na politechnice, patrząc na przyszłość, prace i zarobki ?
-
dudii
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Kierunek na politechnice
ja myślę o budownictiwie.
Wybiegajac wprzyszlosc kidys ta Polska rozwinac sie musi
Wiec zlozne na ten kierunek napewno papiery, tylko ciezko sie dostac...
Wybiegajac wprzyszlosc kidys ta Polska rozwinac sie musi
Wiec zlozne na ten kierunek napewno papiery, tylko ciezko sie dostac...
- Vixy
- Użytkownik

- Podziękował: 302 razy
Kierunek na politechnice
Dostać się na politechnike to łatwo gorzej się utrzymać , u mnie na roku jest 70 osób więc w sumie tak bardzo nie wywalają bo nie mieliby kogo uczyc no ale tam gdzie jest ponad 100 too już maja z czego wywalac .Na PŚ w tamtym roku dostawali sie wszyscy nawet tacy co ledwie podstawy zaliczyli na budownictwo próg punktowy wynosił 40 tak wiec wystarczylo rozsz. zdac na 40%
-
wojtek6214
- Użytkownik

Kierunek na politechnice
Hmmm będzie cięzko , najpierw trzeba dobrze maturę napisać ;p są jeszcze inne politechniki, po których tez również jesteś inżynierem , a zapotrzebowanie na takich ludzi jest ogromne ;p
-
Siwariusz
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kierunek na politechnice
Jeśli chodzi o politechnike to teoretycznie najlepszym wyborem bedzie Informatyka. Jednak jest to kierunek najbardziej oblegany wiec aby sie dostac trzeba byc naprawde dobrym(przynajmiej na politechnice poznanskiej). Jesli chodzi o budownicto w poznaniu to z dostaniem sie nie ma problemu w tamtym roku próg był 400/2000 punktów(porównujac na informatyce 1436/2000). Wystarczy zdac mature rozszerzona z matmy i juz jestes na budownictwie(nawet na 30%). Tylko jak ktos pisał wczesniej trudniej sie utrzymac, na budownictwie np. po pierwszej sesii polowy lub nawet wiecej studentów juz nie ma.
-
wojtek6214
- Użytkownik

Kierunek na politechnice
Hmmm i tego się właśnie boję. Ale to na tym Budownictwie tylko tyle osób nie zdaje czy na innych kierunkach na politechnice też?
Jeszcze chciałem zapytać , czy Ci ludzie nie zdają, bo jest tak trudno,pełno nauli, ze nie ma się szans, czy po prostu tak bardzo się do nauki nie przykładają, bo życie studenta bywa różne?
[ Dodano: 19 Lutego 2008, 18:12 ]
Jak wam się wydaje, czy potem po studiach bardzoo ważną rolę gra to jakiej politechniki jesteś absolwentem? Chodzi mi o ten sam kierunek lecz inne miasto, np. ktoś z Politechniki Gdańskiej a ktoś z np. Poznańskiej jest inżynierem budownictwa itd.
Bo zapotrzebowanie na takich ludzi raczej jest spore i mam nadzieję , ze dużej roli nie odgrywa z jakiej politechniki ;p że pracodawcy nie zagłebiają się która politechnika lepsza?
Czy na każdej politechnice( chodzi o miasta) jest jednakowo trudno, czy może sa takie gdzie łatwiej?
Jeszcze chciałem zapytać , czy Ci ludzie nie zdają, bo jest tak trudno,pełno nauli, ze nie ma się szans, czy po prostu tak bardzo się do nauki nie przykładają, bo życie studenta bywa różne?
[ Dodano: 19 Lutego 2008, 18:12 ]
Jak wam się wydaje, czy potem po studiach bardzoo ważną rolę gra to jakiej politechniki jesteś absolwentem? Chodzi mi o ten sam kierunek lecz inne miasto, np. ktoś z Politechniki Gdańskiej a ktoś z np. Poznańskiej jest inżynierem budownictwa itd.
Bo zapotrzebowanie na takich ludzi raczej jest spore i mam nadzieję , ze dużej roli nie odgrywa z jakiej politechniki ;p że pracodawcy nie zagłebiają się która politechnika lepsza?
Czy na każdej politechnice( chodzi o miasta) jest jednakowo trudno, czy może sa takie gdzie łatwiej?
-
Siwariusz
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kierunek na politechnice
Nie wiem jak jest dokładnie z innymi kierunkami ale jesli chodzi o budownicteo to prawda leży po srodku tzn. Po pierwsze jest strasznie niski prób własnie sobie policzyłem ze według wzoru Jp+Ja+6*Mp ze wystarczyło zdac J polski i angielski po 50% a Matematyke podstawowa na 52%. A nie oszukujmy sie ze osoba która zdała Matematyke podstawowa na 52% poradzi sobie na politechnice(no chyba ze miała strasznego pecha, lub po prostu wszystko olewała i weźmie się pozadnie za nauke, ale w tym wypadku zdolnosci równiez sa wazne i nie wystarczy sama nauka(niestety)). Jednak sa równiez osoby które odpuszczaja na poczatku(a do sesii daleko zdaze sie nauczyc) a potem jak przychodzi co do czego to sie budza ale najczesciej jest juz za pozno.
-
wojtek6214
- Użytkownik

Kierunek na politechnice
Ale ten próg liczyłeś na wybranej politechnice czy na każdej jest podobnie?
-
wojtek6214
- Użytkownik

Kierunek na politechnice
A co sądzicie o kierunku Gospodarka Przestrzenna? W sumie by mi pasował pod takim względem, ze zdaję gegrę i matę i język rozszerzony a te 3 przedmioty chyba biora pod uwagę. Tylko właśnie się zastanawiam, czy trzeba potrafić dobrze rysować , zeby sobie tam dac radę?
-
dudii
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Kierunek na politechnice
pfff glupoty piszecie.
Kolega zdal podstawowa matme na 70% i jest na budownictiwe na poli,poznanskiej i sobie radzi
Tylko ze tam jest fizyka,matma,chemia,rysunek techniczny.....
Wszystko zalezy od ciebie samego. 99% to ceizka praca 1% to talent
Kolega zdal podstawowa matme na 70% i jest na budownictiwe na poli,poznanskiej i sobie radzi
Tylko ze tam jest fizyka,matma,chemia,rysunek techniczny.....
Wszystko zalezy od ciebie samego. 99% to ceizka praca 1% to talent
-
wojtek6214
- Użytkownik

Kierunek na politechnice
To dobrze , że nie trzeba być utalentowanym ;p mi sie wydaje , ze na Budownictwo to tylko na PW się trudno dostać , na innych łatwiej ;p
-
monika_204
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Kierunek na politechnice
To jak to jest w końcu z tymi progami punktowymi na budownictwo? Każdy mówi inaczej
Chodzi mi głównie o p.lubelską i krakowsą, bo tam nie trzeba zdawać fizyki... A ja włąsnie zdaję pol i niem na podstawie, a matmę rozszerzoną.....
Niech mi ktoś powie, bo ja spać przez to po nocach nie mogę
Chodzi mi głównie o p.lubelską i krakowsą, bo tam nie trzeba zdawać fizyki... A ja włąsnie zdaję pol i niem na podstawie, a matmę rozszerzoną.....
Niech mi ktoś powie, bo ja spać przez to po nocach nie mogę