Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Należy uwzglednić okres funkcji sinus, który wynosi 2\(\displaystyle{ \pi}\).
Pozdro
Pozdro
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Równanie trygonometryczne
Mamy równanie: \(\displaystyle{ \sin{x}=\sin{y}}\)
Rozwiązanie to: \(\displaystyle{ x=y+2k\pi\, \, x=\pi-y+2k\pi}\)
Dla cosinusa mamy: \(\displaystyle{ \cos{x}=\cos{y}}\)
Rozwiązania to: \(\displaystyle{ x=y+2k\pi\, \, x=-y+2k\pi}\)
Rozwiązanie to: \(\displaystyle{ x=y+2k\pi\, \, x=\pi-y+2k\pi}\)
Dla cosinusa mamy: \(\displaystyle{ \cos{x}=\cos{y}}\)
Rozwiązania to: \(\displaystyle{ x=y+2k\pi\, \, x=-y+2k\pi}\)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Równanie trygonometryczne
To normalne wzory. Utworzone na podstawie wykresów funkcji sinus i cosinus. I takie coś raczej powinno być na lekcji. Narysuj sobie sinusoide i cosinusoide.
Poprostu nie wiem jak to wytłumaczyć, a jak nie połapiesz się to istnieje inny sposób. Przenosisz wszystko na jedną stronę i korzystasz ze wzoru na różnice sinusów/cosinusów. Powstanie łatwe do rozwiązania równanie.
Poprostu nie wiem jak to wytłumaczyć, a jak nie połapiesz się to istnieje inny sposób. Przenosisz wszystko na jedną stronę i korzystasz ze wzoru na różnice sinusów/cosinusów. Powstanie łatwe do rozwiązania równanie.
