Pochodne równań

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
liquido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 27 sty 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wa-wa
Podziękował: 21 razy

Pochodne równań

Post autor: liquido »

Hej, czy moglibyscie mi pomoc w obliczeniu pochodnych ponizszych rownan?

1.
\(\displaystyle{ y=15\ln tg \frac{1}{2}x + \frac{cos x}{sin^{4} x} (8cos^{4} x - 25cos^{2} x + 15)}\)

2.
\(\displaystyle{ z=\frac{(2x-1)e^{x}}{\sqrt{2x}}}\)

Za wszelka pomoc serdeczne dzieki!
ODPOWIEDZ