Dynamika ruchu po okręgu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Arika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 lut 2005, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wisznice

Dynamika ruchu po okręgu

Post autor: Arika »

Kulka zawieszona na nitce długości l=1m wiruje w płaszczyźnie -0ziomej z czestotliwością f=\(\displaystyle{ \frac{7}{4pi}}\) po okręgu o promieniu R=0,6m. Oblicz wartość przyciągania ziemskiego:

Chodzi mi głównie o rozłożenie siły napięcia nici na składowepoziomą i pionową.
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

Dynamika ruchu po okręgu

Post autor: droopy »

dobrze chodzi ci po głowie ale można tak na skróty
zapewne rysunek już masz (a jak nie to se narysuj), nić l, promień R i wysokość h tworzą trójkąt prostokątny
stosunek R do h jest taki sam jak stosunek siły odśrodkowej do siły grawitacji i z tego już powinno wyjść
ODPOWIEDZ