Konkurs Epigramat

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Tristan »

Witaj!

Wielkimi krokami zbliża się Święto Liczby Pi a razem ze świetem kolejna edycja konkursu EPIGRAMAT. Już 31 stycznia 2008 roku ukażą się zadania pierwszego etapu.
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Wejdź na

Kod: Zaznacz cały

http://www.swietopi.pl/index.php?action=epigramat


zaloguj się, rozwiąż zadania, baw sie dobrze i wygraj ciekawe nagrody (jeszce nie wiadomo jakie)

Konkurs składać się będzie z dwóch etapów internetowych oraz finału, który odbędzie się w Instytucie Matematyki Uniwersytetu Śląskiego podczas Świeta Pi.
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: mms »

A można gdzieś znaleźć zadania z zeszłego roku?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Tristan »

Nie wiem, ale mogę spytać
A zadania tegoroczne dzisiaj się pojawiły i można rozwiązywać:

Kod: Zaznacz cały

http://www.swietopi.pl/index.php?action=epigramat

(zalogować się można jako gość).
Powodzenia!
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: arpa007 »

przeciez to jest nienormalne...
zadania dla uczniow gimnazjum i liceum.
Tylko ze 1 zadanie jest z kombinatoryki czyli tylko dla 3 klasy liceum
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Sylwek »

Czy mógłby ktoś wrzucić tu treści zadań, to dodałbym je do tematu "Zakazane zadania"?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Szemek »

1)
Mamy w domu 13 zegarków. Dla każdego z nich prawdopodobieństwo zepsucia wynosi 1/5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zepsuje się więcej niż 10 zegarków?
2)
Czy istnieją takie liczby niewymierne a i b, że \(\displaystyle{ a^b}\) jest liczbą wymierną?
3)
Pokaż, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n\geq 1}\) liczba \(\displaystyle{ a_n = (2 + \sqrt{3})^n + (2 - \sqrt{3})^n}\) jest liczbą naturalną
4)
Ciąg \(\displaystyle{ (a_n)_{n\in \mathbb{N}}\) dąży do nieskończoności. Do czego dąży ciąg
\(\displaystyle{ b_n =\sqrt{a_n^2 + 4a_n + 3} - a_n}\)
5)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ n \mathbb{N}}\) oraz \(\displaystyle{ x_1 , . . . , x_n}\) są takimi liczbami rzeczywistymi, że \(\displaystyle{ |x_1 + . . . + x_n | = 1}\)
Wykaż, że istnieje permutacja \(\displaystyle{ (y_1 , . . . , y_n)}\) zbioru \(\displaystyle{ \{x_1 , . . . , x_n \}}\), dla której zachodzi nierówność \(\displaystyle{ |y_1 + 2y_2 + . . . + ny_n |\geq \frac{n+1}{2}}\)
6)
Mamy trzy koszyki. W pierwszym znajduje się 2000 śliwek, w drugim 2008 śliwek, w trzecim 3000 śliwek. Z którychś dwóch koszyków wyjmujemy po jednej śliwce i wrzucamy do pozostałego. Czy możemy postępując dalej w ten sposób umieścić wszystkie śliwki w jednym koszyku?
7)
Funkcja \(\displaystyle{ f :\mathbb{R} \to \mathbb{R}}\) spełnia warunek \(\displaystyle{ f (x + 1)f (x) + f (x + 1) + 1 = 0}\) dla \(\displaystyle{ x R}\).
Wykaż, że funkcja f nie jest ciągła.
8)
Dane są trzy okręgi, dwa o promieniu R i jeden o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
Prefix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 4 maja 2007, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Prefix »

No właśnie chciałem wziąć udział, a tu patrze kombinatoryka ciągi, funkcje ciągłe dwumian Newtona, permutacje. Chyba ten konkurs tylko teoretycznie jest dla gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Sylwek »

Zdecydowanie wygląda to jak konkurs dla licealisów dosyć dobrze obeznanych z materiałem liceum. Najciekawsze wg mnie zadania 5 i 7.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: arpa007 »

poprawka, tylko dla 3klasy Liceum bo kombinatoryka jest ten konkurs do rozwiazania, bo polowa tych zadan jest w programie 3 klasy, dla mnie(2 L.O.) sa tlyko zadania:2,3,7,9,10
w koncu dopiero 1 semestr 2 klasy, wiec okregow,ciagow jeszcze nie bylo:(
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: mms »

Nie zgadzam się z Wami. Przecież to jest konkurs, a nie matura, więc musi wymagać ponadprzeciętnej wiedzy. Argumentacja ,,konkurs jest dla trzeciej klasy, bo są zadania z kombinatoryki i analizy" jest bez sensu. W takim razie dla której klasy jest Śląski Konkurs Matematyczny, na którym często potrzebna jest wiedza o kongruencjach, których w ogóle nie ma w programie?
arpa007 pisze: w koncu dopiero 1 semestr 2 klasy, wiec okregow,ciagow jeszcze nie bylo:(
o_O Okręgi chyba były w gimnazjum?
Awatar użytkownika
emator1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 6 sty 2008, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stamtąd
Podziękował: 3 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: emator1 »

No właśnie kongruencji nie ma w programie podobnie jak zasady szufladkowej Dirichleta i innych pomocnych metod, ale występują one np. na OMG. Jednak to jest olimpiada i treści merytoryczne mogą być rozszerzone. Tylko moim zdaniem w konkursie przeznaczonym również dla gimnazjalistów nie powinno być typowo licealnych tematów: ciągów, permutacji czy niektórych własności funkcji. Metody, które napisałem na początku służą do prostszego rozwiązywania zadań z innych działów np. podzielności, teorii liczb itp. Przecież można wymyślić takie zadania, które dałoby się rozwiązać metodami bardziej znanymi uczniom gimnazjów, a przy tym o poziomie trudności sprawiającym problemy nawet uzdolnionym licealistom. Wtedy rywalizacja jest uczciwa. A tak to można startować, ale szanse diametralnie się zmniejszają.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Piotr Rutkowski »

Mhm, jeśliby się uprzeć, to mozna powiedzieć, że kongruencji w ogóle nie potrzeba się uczyć, zamiast tego wystarczają komentarze przy wykazywaniu podzielności. Taa, już widzę przeciętnych maturzystów, którzy siadają i rozwiązują takie zadanka Wg mnie (bo z tego co zrozumiałem ten konkurs jest dla gimnazjów) jest on chyba po to aby trochę zmusić gimnazjalistów do poznania pewnej podstawowej wiedzy z zakresu np. kombinatoryki czy też granic. Jak tak patrzę, to sie zgodzę z Sylwkiem, tylko 5 i 7 wyglądają na nieoczywiste.
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: mms »

emator1, ale co to znaczy, że rywalizacja jest ,,uczciwa"? Nawet gdyby wszystkie zadania były z działu, który jest w gimnazjum, to licealiści i tak mieliby przewagę, bo w tzw. ,,okresie dojrzewania" zdolności umysłowe się zwiększają, więc gimnazjalista, który byłby w stanie rywalizować z licealistami musiałby być zdecydowanie bardziej uzdolniony od nich. No, ale co wtedy stałoby na przeszkodzie, żeby błyskawicznie poszerzył swoją wiedzę? Przedział wieku w \(\displaystyle{ e \pi \mathrm{gramacie}}\) jest bardzo duży, więc nie można go dostosować do gimnazjalistów, bo licealiści się by się zanudzili.
Awatar użytkownika
emator1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 6 sty 2008, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stamtąd
Podziękował: 3 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: emator1 »

Nie no sorry słowo "uczciwa" było tu troche nie na miejscu tylko jakoś nie potrafiłem, znaleźć innego.
A poza tym większość zadań przynajmniej z pierwszych etapów OM w niektórych latach dała się rozwiązać bardzo elementarnymi metodami, a nudne bynajmniej nie były
Awatar użytkownika
Efendi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-k
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 13 razy

Konkurs Epigramat

Post autor: Efendi »

Konkurs zakończony. Zadania z drugiej tury są pod adresem
Ciekawi mnie szczególnie jakie macie pomysły na ostatnią nierówność
ODPOWIEDZ