Okresem podstawowym funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Okresem podstawowym funkcji

Post autor: qkiz »

Okresem podstawowym funkcji \(\displaystyle{ \tg 2x}\) jest
a) \(\displaystyle{ \pi}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
c) \(\displaystyle{ 2\pi}\)

Wydaje mi się że odpowiedź b.
Andix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 5 paź 2004, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Okresem podstawowym funkcji

Post autor: Andix »

na pewno b, gdyż \(\displaystyle{ \tg \left( 2x \right) = \tg \left( 2x+ \pi \right) = \tg \left( 2 \left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \right)}\)
ODPOWIEDZ