Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mikaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2005, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Post autor: mikaaa »


Mam problem z takim zadankiem:
Skróć wyrażenia:

a)\(\displaystyle{ \frac{x^{3}-x^{2}-x+1}{x^{4}-2x^{2}+1}}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+3a+2}{a^{2}+6a+5}}\)

P.S. Zna może ktoś stornę na której są wytłumaczone liczby zespolone.

Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Post autor: Zlodiej »

mikaaa,

\(\displaystyle{ \frac{x^3-x^2-x+1}{x^4-2x^2+1}=\frac{(x-1)(x^2-1)}{(x^2-1)^2}=\frac{(x-1)^2(x+1)}{(x-1)^2(x+1)^2}=\frac{1}{x+1}}\)

\(\displaystyle{ \frac{a^2+3a+2}{a^2+6a+5}=\frac{(a+1)(a+2)}{(a+1)(a+5)}=\frac{a+2}{a+5}}\)

Można wiedzieć po co ci są potrzebne liczby zespolone ?

I ten kolorek jest zbędny ...
mikaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2005, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Post autor: mikaaa »

dzięki

Przespałem wykłady w mojej szkole na temat LZ więc chciałbym to nadrobić.
Znalazłem kilka stron w google wiec jest to już nieaktualne ale jakby ktoś znał ciekawy adres to fajnie by było gdyby zarzucił.

pozdraiwam
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Post autor: bolo »

Takie ogolne, podstawowe wiadomosci na temat liczb zespolonych znajdziesz tu:
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1232
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Skrócenie wyrażenia funkcji wymiernej

Post autor: Undre »

Kod: Zaznacz cały

http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/index.htm


o ile dobrze pamiętam to w teorii jest błąd w jednym wzorze
( )
poza tym o tyle fajnie że zadanka z rozwiązaniami więc tak w praktyce sobie przypomnisz co i jak

pozdrawiam
ODPOWIEDZ