2 uklady równan rozniczkowych z zagadnieniem Cauchy'ego

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Aragornik120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2008, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice

2 uklady równan rozniczkowych z zagadnieniem Cauchy'ego

Post autor: Aragornik120 »

Mam do rozwiazania takie 2 uklady rownan z zagadanieniem Cauchy'ego. Wiem ze mam to rozwiazac metoda d'Alemberta jednak nie wiem z czym to sie je. Prosze o pare wskazowek
1) \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\mbox{d}x}{ \mbox{d}t }=4x+y- e^{2t} \\ \frac{\mbox{d}x}{ \mbox{d}t }=-2x+y\end{cases}}\)

2) \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\mbox{d}x}{ \mbox{d}t }=x-y \\ \frac{\mbox{d}x}{ \mbox{d}t }=-4x+y+ 6e^{2t} \end{cases}}\)

1) \(\displaystyle{ \begin{cases} x(0)=-2 \\ y(0)=5 \end{cases}}\)
2) \(\displaystyle{ \begin{cases} x(0)=-3 \\ y(0)=4 \end{cases}}\)

"koshi" - jakiś japoński matematyk :P
Poprawnie -> Augustin Louis Cauchy - francuski matematyk
Szemek
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 15:49 przez Aragornik120, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ