Zasady dynamiki Newtona
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Zasady dynamiki Newtona
Siedzę nad tym zadaniem od godziny i nic...
Podaj zwrot i oblicz wartość przyspiesznia windy wiedząc, że waga sprężynowa umieszczona w windzie wskazuje p=15% więcej niż w przypadku pomiaru dokonanego w windzie będącej w spoczynku.
Bardzo proszę o pomoc.
Podaj zwrot i oblicz wartość przyspiesznia windy wiedząc, że waga sprężynowa umieszczona w windzie wskazuje p=15% więcej niż w przypadku pomiaru dokonanego w windzie będącej w spoczynku.
Bardzo proszę o pomoc.
-
arpa007
- Użytkownik

- Posty: 939
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Zasady dynamiki Newtona
a mozna spytac co to p (cisnienie xD) ??
edit1: zmien to p na Q:P bo siara
edit1: zmien to p na Q:P bo siara
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, o 22:22 przez arpa007, łącznie zmieniany 4 razy.
-
blost
- Użytkownik

- Posty: 1973
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Zasady dynamiki Newtona
waga sprężynowa mierzy nie wagę lecz ciężar... ciężar jest zależny od przyśpieszenia
skoro ciężar wzrosł0 o 15%, a zakładamy, że masa jest niezmienna (inaczej by się rzecz miała, gdyby prędkość była porównywalna z prędkością światła hehe ) to
\(\displaystyle{ a= \frac{g*15\%}{100\%}}\)
Poprawiłem zapis w LaTeX-u.
Szemek
skoro ciężar wzrosł0 o 15%, a zakładamy, że masa jest niezmienna (inaczej by się rzecz miała, gdyby prędkość była porównywalna z prędkością światła hehe ) to
\(\displaystyle{ a= \frac{g*15\%}{100\%}}\)
Poprawiłem zapis w LaTeX-u.
Szemek
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, o 22:12 przez blost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Zasady dynamiki Newtona
sama nie wiedziałam, co ma oznaczać "p", przepisałam treść oryginalą ze zbioru..
wydaje mi się, ze istota tego zadania tkwi w powiązaniu z układami inercjalnymi i nieinercjalnymi, macie jakiś pomysł na rozwiązanie?
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:17 ]
Blost mógłbyś mi wytłumaczyć ten zapis przyspieszenia, bo go nie rozumiem?
wydaje mi się, ze istota tego zadania tkwi w powiązaniu z układami inercjalnymi i nieinercjalnymi, macie jakiś pomysł na rozwiązanie?
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:17 ]
Blost mógłbyś mi wytłumaczyć ten zapis przyspieszenia, bo go nie rozumiem?
-
arpa007
- Użytkownik

- Posty: 939
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Zasady dynamiki Newtona
jesli ciezar bedzie wiekszy to winda pędzi do gory:D
czyli te 15% to bedzie przez sile bezwladnosci, skierowana do dołu(przyspieszenie do gory)
\(\displaystyle{ Fb=ma\\Fg=mg}\)
\(\displaystyle{ \vec{Fw}= \vec{Fg}+ \vec{Fb}}\)
\(\displaystyle{ Fw=Fg+Fb=mg+ma}\) , \(\displaystyle{ mg=const}\) sie nie zmienia wiec ma musi sie zmienic o 15%
\(\displaystyle{ m=const a}\) sie zmieni o 15%
zauwazcie ze sila bezwladnosci bedzie dzialala na wage wduszajac ja jeszcze bardziej na podloge windy, a przyspieszenie musi sie przez to zwiekszyc o te 15% bo 15%zabiera ta glupia bezwladnosc.
Doswiadczenie:
Idz do windy z waga;]
jedz w dol zobaczysz ze twoj ciezar bedzie spadal,bo ty bedziesz sie minimalnie unosila
jedz w gore, to zobaczysz ze bedziesz wbijana w podloge windy"D
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:37 ]
jesli a zwiekszy sie o 15% to bedziesz miala 1,15a ;]
czyli te 15% to bedzie przez sile bezwladnosci, skierowana do dołu(przyspieszenie do gory)
\(\displaystyle{ Fb=ma\\Fg=mg}\)
\(\displaystyle{ \vec{Fw}= \vec{Fg}+ \vec{Fb}}\)
\(\displaystyle{ Fw=Fg+Fb=mg+ma}\) , \(\displaystyle{ mg=const}\) sie nie zmienia wiec ma musi sie zmienic o 15%
\(\displaystyle{ m=const a}\) sie zmieni o 15%
zauwazcie ze sila bezwladnosci bedzie dzialala na wage wduszajac ja jeszcze bardziej na podloge windy, a przyspieszenie musi sie przez to zwiekszyc o te 15% bo 15%zabiera ta glupia bezwladnosc.
Doswiadczenie:
Idz do windy z waga;]
jedz w dol zobaczysz ze twoj ciezar bedzie spadal,bo ty bedziesz sie minimalnie unosila
jedz w gore, to zobaczysz ze bedziesz wbijana w podloge windy"D
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:37 ]
jesli a zwiekszy sie o 15% to bedziesz miala 1,15a ;]
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, o 22:37 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Zasady dynamiki Newtona
Ok, pojęłam, że to przyspieszenie zmieni się o 15%, ale w jaki sposób mam dowiedzieć się, jaką ono będzie miało wartość liczobową? tak jak napisał ktoś powyżej, czyli a=g*15%/100%?
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:51 ]
1,15a, czyli tak naprawdę 1,15g? bo przeciez ciało znajdowało się pierwotnie w spoczynku? nie wiem, czy dobrze to sobie tłumaczę
[ Dodano: 25 Stycznia 2008, 22:51 ]
1,15a, czyli tak naprawdę 1,15g? bo przeciez ciało znajdowało się pierwotnie w spoczynku? nie wiem, czy dobrze to sobie tłumaczę
-
arpa007
- Użytkownik

- Posty: 939
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Zasady dynamiki Newtona
g?? nie sluchaj tamtego tlyko miesza w glowie
przyspieszenie windy nie moze wyniesc \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s^{2}}}\)
bo by cie zgielo:P i bys lezala przyduszona do podlogi xD
sorki nie rozwiazalem przyspieszenia;]
\(\displaystyle{ mg+ma=1,15mg\\ma=0,15mg\\a=0,15g\\a~1,47 \frac{m}{s^{2}}}\) ;] moze byc??
przyspieszenie windy nie moze wyniesc \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s^{2}}}\)
bo by cie zgielo:P i bys lezala przyduszona do podlogi xD
sorki nie rozwiazalem przyspieszenia;]
\(\displaystyle{ mg+ma=1,15mg\\ma=0,15mg\\a=0,15g\\a~1,47 \frac{m}{s^{2}}}\) ;] moze byc??
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, o 23:19 przez arpa007, łącznie zmieniany 2 razy.
-
blost
- Użytkownik

- Posty: 1973
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Zasady dynamiki Newtona
...że co przepraszam ? wzór jest raczej dobry więc nie rozumiem dlaczego by ją zgięło... teraz jej nie gnie to czemu gdyby przyśpieszenie miało być o 15 % większe by ją zgięło ???arpa007 pisze:g?? nie sluchaj tamtego tlyko miesza w glowie
przyspieszenie windy nie moze wyniesc \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s^{2}}}\)
bo by cie zgielo:P i bys lezala przyduszona do podlogi xD
-
Darek5
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kaleń
- Pomógł: 3 razy
Zasady dynamiki Newtona
No zgiac by jej nie zgielo ale gdyby winda poruszala sie z przyspieszeniem \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s ^{2}}}\) to by poprostu czula sie jakby wazyla 2x wiecej. A ten wzor co podał blost jest zły bo wynika z niego że przyspieszenie jest 15% wieksze niz \(\displaystyle{ g}\)
a ona ma wynosci 15% z \(\displaystyle{ g}\).
a ona ma wynosci 15% z \(\displaystyle{ g}\).
-
blost
- Użytkownik

- Posty: 1973
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Zasady dynamiki Newtona
wiecie co widocznie rozumiem jak młotek albo kowadło, ale serio musicie mi dokładnie pokazać w którym miejscu jest ten błąd, gdyż go nie widze
\(\displaystyle{ a= \frac{9,81*15}{100}}\)
\(\displaystyle{ a = 1,4715 \frac{m}{s}}\)
i to jest przyśpieszenie tej windy
gdzie tu błąd ?
\(\displaystyle{ a= \frac{9,81*15}{100}}\)
\(\displaystyle{ a = 1,4715 \frac{m}{s}}\)
i to jest przyśpieszenie tej windy
gdzie tu błąd ?
-
Darek5
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kaleń
- Pomógł: 3 razy
Zasady dynamiki Newtona
No rzeczywiscie wynik dobry. Ja sie przyczepilem tak jak arpa007 napisal ze musisz wywalic ze swojego wzoru 100%. Pozdrawiam
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Zasady dynamiki Newtona
Mam do was wielką prośbę,
troszkę nie typową, bo niezwiązaną typowo z rozwiązaniem zadania, ale dla mnie ważną, więc do rzeczy.. treść tego zadania, z którym nie mogłam dać sobie rady pochodzi ze zbioru i własnie w tym problem, bo nie wiem jakiego? dostałam zadania tak jak zwykle na kserówkach i skanach i próbuje dojść do tego jaki to zbiór, bo chciałabym sobie kupić, zeby móc samej liczyć.. dlatego chciałam was poprosić, zebyście sparwdzili, czy w waszych zbiorach nie ma treści tego zadania na stronie 17 (podrozdział 2.4 - zasady dynamik Newtona część III) - tyle wiem.
Proszę o pomoc - tytuł i autora, jeżeli oczywiście znajdziecie
Pozdrawiam
troszkę nie typową, bo niezwiązaną typowo z rozwiązaniem zadania, ale dla mnie ważną, więc do rzeczy.. treść tego zadania, z którym nie mogłam dać sobie rady pochodzi ze zbioru i własnie w tym problem, bo nie wiem jakiego? dostałam zadania tak jak zwykle na kserówkach i skanach i próbuje dojść do tego jaki to zbiór, bo chciałabym sobie kupić, zeby móc samej liczyć.. dlatego chciałam was poprosić, zebyście sparwdzili, czy w waszych zbiorach nie ma treści tego zadania na stronie 17 (podrozdział 2.4 - zasady dynamik Newtona część III) - tyle wiem.
Proszę o pomoc - tytuł i autora, jeżeli oczywiście znajdziecie
Pozdrawiam
-
mat1989
- Użytkownik

- Posty: 3261
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Zasady dynamiki Newtona
co do tego zadania, to siła jest proporcjonalna do przyspieszenia, a więc przyspieszenie windy stanowi po prostu 0,15 przyspieszenia ziemskiego.
winda musi się poruszać w górę,
\(\displaystyle{ \vec{F_w}=\vec{F_c}+\vec{F_s}\\F_w=F_s-F_c\\F_s=F_w+F_c\\F_s=ma+mg=m(a+g)}\)
a więc widać, że gdy winda porusza się w górę człowiek naciska siłą ciężkości + siłą wynikającą z przyspieszenia windy.
winda musi się poruszać w górę,
\(\displaystyle{ \vec{F_w}=\vec{F_c}+\vec{F_s}\\F_w=F_s-F_c\\F_s=F_w+F_c\\F_s=ma+mg=m(a+g)}\)
a więc widać, że gdy winda porusza się w górę człowiek naciska siłą ciężkości + siłą wynikającą z przyspieszenia windy.
-
Natalia__K
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Zasady dynamiki Newtona
Dziękuje Wam bardzo za pomoc.
Prosiłabym jeszcze tylko o komentarz uzasadniający, dlaczego ta winda pojedzie do góry? skąd to wiemy, po czym wnioskujemy kierunek?
Prosiłabym jeszcze tylko o komentarz uzasadniający, dlaczego ta winda pojedzie do góry? skąd to wiemy, po czym wnioskujemy kierunek?