Jadący wózek z predkoscia \(\displaystyle{ V}\) i masie \(\displaystyle{ m}\) uderza w drugi spoczywający wózek o masie \(\displaystyle{ M}\). Zakładajac, iz bedzie to zderzenie doskonale niesprężyste predkosc wozkow po złączeniu wynosi \(\displaystyle{ u= \frac{mV}{M+m}}\)
Udowodnic, iż stosunek zmiany energii kinetycznej do poczatkowej energii kinetycznej mozna wyrazic tak:
\(\displaystyle{ \frac{\Delta E{k}}{E{k0}}= \frac{M}{M+m}}\)
Pozdros.
Zadanie, ped,energia
- Dargi
- Użytkownik

- Posty: 1221
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadanie, ped,energia
Po prostu:
\(\displaystyle{ E_{k0}=\frac{mv^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta E_k=\frac{(m+M)u^2}{2}-\frac{mv^2}{2}}\)
I to klucz do rozwiązania zadnia.
\(\displaystyle{ E_{k0}=\frac{mv^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta E_k=\frac{(m+M)u^2}{2}-\frac{mv^2}{2}}\)
I to klucz do rozwiązania zadnia.
