Dwa pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=4 x^{3} +ax ^{2}+bx+c}\) sa rozwiazaniami rownania \(\displaystyle{ \left|x\right|=\sqrt{3}}\) a trzeci pierwiastek tego wielomianu jest rowny \(\displaystyle{ (\sqrt[3]{4 ^{5}}) ^{0,3}}\)
Oblicz wspolczynnki a,b,c wielomianu W(x)
Obliczyc wspolczynniki wielomianu W(x)
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
Obliczyc wspolczynniki wielomianu W(x)
\(\displaystyle{ (\sqrt[3]{4 ^{5}}) ^{0,3}=4^{5 \frac{1}{3} \frac{3}{10}}=4^{\frac{1}{2}}=\sqrt{4}=2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=4(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x-2)=4(x-2)(x^2-3)= \\ =4(x^3-2x^2-3x+6)=4x^3-8x^2-12x+24}\)
\(\displaystyle{ W(x)=4(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x-2)=4(x-2)(x^2-3)= \\ =4(x^3-2x^2-3x+6)=4x^3-8x^2-12x+24}\)
-
robert9000
- Użytkownik

- Posty: 1414
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Obliczyc wspolczynniki wielomianu W(x)
\(\displaystyle{ ( \sqrt[3]{4 ^{5} } ) ^{0,3} = (\sqrt[3]{2^{10}} )^{ \frac{3}{10} }= \sqrt[3*10]{2^{30}} =2}\)
\(\displaystyle{ w(x)=4(x- \sqrt{3} )(x+ \sqrt{3} )(x-2)}\) wystarczy już wymnozyć i porównac współczynniki
\(\displaystyle{ w(x)=4(x- \sqrt{3} )(x+ \sqrt{3} )(x-2)}\) wystarczy już wymnozyć i porównac współczynniki
-
bartolomeo
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 6 lut 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
Obliczyc wspolczynniki wielomianu W(x)
miałem to zadanie na próbnej maturze... wiecie może gdzie mogę znaleźć cały ten arkusz wraz z rozwiązaniami ??
