oto zadanie z ktorym nie moge sobie poradzic.
W sklepie z zabawkami stoi pudło z 30 maskotkami : misiami i pieskami. Niektore z nich zostaly wyprodukowane w Chinach. Losowo wybieramy jedna maskotke.Prawdopodobieństwo wylosowania:
-maskotki chinskiej jest rowne 0.7
-misia jest rowne 0,8
-maskotki chinskiej lub misia jest rowne 0.9
Ile w pudle jest misiów produkcji chińskiej a ile piesków produkcji chinskiej
prosze o pomoc.
Prawdopodobieństwo jest podane,obliczyć ile jest miśków
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
Prawdopodobieństwo jest podane,obliczyć ile jest miśków
\(\displaystyle{ A}\) - ilość maskotek chińskich
\(\displaystyle{ B}\) - ilośc misiów
\(\displaystyle{ C}\) - ilość piesków produkcji NIE-chińskiej
\(\displaystyle{ D}\) - ilość misiów produkcji NIE-chińskiej
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{30}=0,7 \\ A=30 0,7=21 \\ P(B)=\frac{B}{30}=0,8 \\ B=30 0,8=24 \\ P(A \cup B)=1-P(C)=1-\frac{C}{30}=0,9 \\ 30-C=27 \\ C=3 \\ D=30-C-B=30-3-24=3}\)
Pozostałe 24 zabawki są produkcji chińskiej, wśród nich \(\displaystyle{ 21-3=18}\) misiów i \(\displaystyle{ 6}\) piesków.
\(\displaystyle{ B}\) - ilośc misiów
\(\displaystyle{ C}\) - ilość piesków produkcji NIE-chińskiej
\(\displaystyle{ D}\) - ilość misiów produkcji NIE-chińskiej
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{30}=0,7 \\ A=30 0,7=21 \\ P(B)=\frac{B}{30}=0,8 \\ B=30 0,8=24 \\ P(A \cup B)=1-P(C)=1-\frac{C}{30}=0,9 \\ 30-C=27 \\ C=3 \\ D=30-C-B=30-3-24=3}\)
Pozostałe 24 zabawki są produkcji chińskiej, wśród nich \(\displaystyle{ 21-3=18}\) misiów i \(\displaystyle{ 6}\) piesków.
-
tokario88
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Busko
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo jest podane,obliczyć ile jest miśków
wielkie dzieki teraz juz wiem, zupelnie inaczej to robilem i dziwilem sie ze nie wychodzilo ;p THX
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Prawdopodobieństwo jest podane,obliczyć ile jest miśków
Trochę stary temat, ale wydaje mi się, że w ostatnich 2 linijkach znalazł się błąd. Powinno być:
Sylwek pisze: \(\displaystyle{ D=30-C-A=30-3-21=6}\)
Pozostałe 21 zabawek jest produkcji chińskiej, wśród nich \(\displaystyle{ 24-6=18}\) misiów i \(\displaystyle{ 3}\) pieski.