Równanie ruchu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie ruchu

Post autor: lled3 »

\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=Asin( t ) + C\\
y=Bcos( t ) + D\\
z=E
\end{cases}}\)


i jak z tego wyznaczyc:
-tor ruchu
-przyspieszenie dosrodkowe i styczne ?
Darek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 4 cze 2007, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kaleń
Pomógł: 3 razy

Równanie ruchu

Post autor: Darek5 »

A te litery \(\displaystyle{ A B C D E}\) to co moga oznaczac?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Równanie ruchu

Post autor: Wasilewski »

Ja bym to przeniósł do innego układu współrzędnych, którego środek jest przesunięty względem pierwotnego o wektor: \(\displaystyle{ \vev{v} = [C, D, E]}\)
Otrzymujemy więc współrzędne:
\(\displaystyle{ x' = Asin( t) \\
y' = Bcos(\partial t) \\
z' = 0}\)

Jest to równanie parametryczne elipsy.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie ruchu

Post autor: lled3 »

a bez takich sztuczek z wektorem ?

wiem ze trzeba zamienisc sin i cos na arc
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Równanie ruchu

Post autor: Wasilewski »

A co to za sztuczka? Dzięki temu widać, że to elipsa przesunięta o wektor.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie ruchu

Post autor: lled3 »

a przyspieszenie dosrodkowe i styczne ?
ODPOWIEDZ