a*b=3(a+b)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mumineq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 kwie 2005, o 07:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

a*b=3(a+b)

Post autor: mumineq »

Mam problem z takim zadankiem. miałem kiedyś pomysł, ale teraz mi wyleciał z głowy, byłbym wdzięczny za pomoc.
Znajdź dwie liczby naturalne o tej własności, że ich iloczyn jest równy potrojonej sumie tych liczb. Ile jest takich par?
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: Aura »

Mamy kolejno:
a*b=3(a+b)
a*b-3a-3b+9=9
(a-3)(b-3)=9
Wg moich obliczeń sa 4 takie pary:(a,b) ε {(0,0),(6,6),(4,12),(12,4)}.
Andix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 5 paź 2004, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

a*b=3(a+b)

Post autor: Andix »

Jeśli chodzi o mnie to mam wątpliwości, czy 0 jest naturalne
Czyli para (0, 0) odpada chyba
Pozdrawiam
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: Rogal »

Wedle ostatnich omów 0 jest liczbą naturalną i jeżeli ktoś sobie go wyraźnie nie życzy mieć w tym zbiorze, to wyraźnie to zaznacza w treści .
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: Aura »

Mi własnie wtłaczano do głowy przez całą dotychczasowa edykacje, że 0 jest najmniejszą liczba naturalną. Mozliwe, że nauczycielki mydliły mi tym oczy, tylko w jakim celu?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: olazola »

Aura o co Tobie chodzi właściwie, bo jakoś nie załapałam? Czy zero jest liczbą naturalną to jest kwestia umowy, bo tak naprawdę to zero w liczbach naturalnych dla samej struktury liczb naturalnych nic nie wnosi ani nie ujmuje. A może to była jakaś teoria spisku
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: Aura »

Zawsze podejrzewałam, że nauczyciele spiskują przeciwko uczniom To tylko taki mały offtopic
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: Zlodiej »

Aura,

Nie tylko nauczyciele ... W kazdym zbiorze zadań z matmy i nie tylko mamy tajne kody ... Wystarczy znaleźć klucz i cała teoria spisku ruskich będzie wyjaśniona ... To ma na celu ogłupienie młodziezy polskiej wpajającj jej, że 0 jest naturalne ...

Na powaznie to jeden profesor powie, że jest, a inny, że nie ... Trzeba sie dostosować, do szkoły/uczelni
Omega
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2004, o 19:57
Podziękował: 1 raz

a*b=3(a+b)

Post autor: Omega »

Nie jestem tego taka pewna czy trzeba się dostosowywac Raczej trzeba to ujednolicić. Ja jestem wyznawczynią 0, które nie nalezy do zbioru liczb naturalnych. Pozdrawiam, M.
ortoksylen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2005, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

a*b=3(a+b)

Post autor: ortoksylen »

Z tego co wiem, zero jednoznacznie nie jest liczbą naturalną. Zbiorem liczb naturalnych nazywamy najmniejszy zbiór posiadający własności:
1) należy do niego liczba 1
2) jezeli pewna liczba p nalezy do tego zbioru to nalezy rowniez liczba p+1
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

a*b=3(a+b)

Post autor: olazola »

Temat zamykam, bo zaraz zrobią się tutaj dwa obozy, jeden za tym żeby przyjąć 0 do naturalnych, a drugi, żeby jenak je wyrzucić . Oszczędźmy sobie tego.
Zablokowany