Mam problem z takim zadaniem:
W trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{20}}\) , a przeciwprostokątna ma długość 4.Oblicz pole trójkąta.
Trójkąt prostokątny o przeciwprost. 4 i sumie przyprostokąt.
-
rafal__1992
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
Trójkąt prostokątny o przeciwprost. 4 i sumie przyprostokąt.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2008, o 08:38 przez rafal__1992, łącznie zmieniany 1 raz.
-
*Kasia
- Użytkownik

- Posty: 2803
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Trójkąt prostokątny o przeciwprost. 4 i sumie przyprostokąt.
\(\displaystyle{ a+b=\sqrt{20}\\
c=4\\
a^2+b^2=c^2\\
(a+b)^2-2ab=c^2\\
P=\frac{1}{2}ab=-\frac{c^2-(a+b)^2}{4}\\
P=\frac{4}{4}=1\ [j^2]}\)
c=4\\
a^2+b^2=c^2\\
(a+b)^2-2ab=c^2\\
P=\frac{1}{2}ab=-\frac{c^2-(a+b)^2}{4}\\
P=\frac{4}{4}=1\ [j^2]}\)