Witam!
Uczywszy sie na olimpiade trafilem na takowe zadanie:
Ile cyfr ma liczba \(\displaystyle{ 2^{100}}\) ?
Czy znacie jakas metode na takiego lewiatana?
ile cyfr ma dana liczba
-
rafal__1992
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
ile cyfr ma dana liczba
Ostatnio zmieniony 21 sty 2008, o 22:24 przez rafal__1992, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
ile cyfr ma dana liczba
Trochę off-topic, ale rok temu nie robiłem nic konkretnego na historii, pewnego razu mnożyłem każdą kolejną potęgę dwójki przez 2, a potem obliczyłem \(\displaystyle{ (2^{50})^2}\) :
-
adek05
- Użytkownik

- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
ile cyfr ma dana liczba
Nie jestem pewien, ale gdzieś kiedyś czytałem/słyszałem, że można to sprawdzić wzorem:
\(\displaystyle{ \lfloor \log b\rfloor +1}\)
Gdzie log to domyślnie logarytm o podstawie 10
Sprawdziłem dla paru przykładów i działa, czyli pewnie dobrze odtworzyłem wzór
W takim razie dostajemy:
\(\displaystyle{ \lfloor \log 2^{100}\rfloor +1=\lfloor 100\log 2\rfloor +1 = 30 + 1 =31}\)
\(\displaystyle{ \lfloor \log b\rfloor +1}\)
Gdzie log to domyślnie logarytm o podstawie 10
Sprawdziłem dla paru przykładów i działa, czyli pewnie dobrze odtworzyłem wzór
W takim razie dostajemy:
\(\displaystyle{ \lfloor \log 2^{100}\rfloor +1=\lfloor 100\log 2\rfloor +1 = 30 + 1 =31}\)

