Uzasadnic kombinatorycznie zaleznosc dla symboli dwumianowych:
a) \(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose n-k}}\)
b) \(\displaystyle{ {n \choose k} = {n-1 \choose k-1} + {n-1 \choose k}}\)
c) \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} = 2^{n}}\)
Jakies pomysly jak to rozwiazac?
Uzasadnic kombinatorycznie....
- jarekp
- Użytkownik

- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Uzasadnic kombinatorycznie....
b) patrz moje rozwiązanie https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=44536
a) wybór k spośród n elementów jest równoważny odrzuceniu n-k z n elementów
c) po lewej stronie masz ilość podzbiorów zbiorów n elementowego
Możemy policzyć to w inny sposób: każdemu z elementów zbioru n-elementowego przyporządkowujemy 1 jeśli jest w danym podzbiorze albo 0 jeśli do niego nie należy. takich przyporządkowań jest \(\displaystyle{ 2^n}\)
a) wybór k spośród n elementów jest równoważny odrzuceniu n-k z n elementów
c) po lewej stronie masz ilość podzbiorów zbiorów n elementowego
Możemy policzyć to w inny sposób: każdemu z elementów zbioru n-elementowego przyporządkowujemy 1 jeśli jest w danym podzbiorze albo 0 jeśli do niego nie należy. takich przyporządkowań jest \(\displaystyle{ 2^n}\)
