Problem z modułem z liczby zespolonej
-
wacek
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 5 maja 2005, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/Łodz
Problem z modułem z liczby zespolonej
Mam następny dziwny problem (pewnie tylko dla mnie dziwny) otóż należy policzyć moduł z liczby (1- √ 3i) , (nie byloby problemu gdyby było (1-i √ 3)) z moich przeksztalceń nie wynika nic konstruktywnego , czekam na pomoc z góry dziekuje
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Problem z modułem z liczby zespolonej
zakładam że ten ptaszek to pierwiastek, ale ciężko mi to odczytać ... w tym pierwszym masz i pod pierwiastkiem a w drugim poza tak ?
-
wacek
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 5 maja 2005, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/Łodz
Problem z modułem z liczby zespolonej
(1- √ 3i) czyli 1 - pierwiastek (pod pierwiastkiem 3i) dokladnie jak napisales w pierwszym i pod pierwiastkiem , a w drugim poza . i jest problem z tym pod pierwiastkiem i
-
florek177
- Użytkownik

- Posty: 3016
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Problem z modułem z liczby zespolonej
Czasami autorzy zadań i umieszczają na końcu części urojonej. Ale jeśli nie jest to pomyłka to robimy tak:
\(\displaystyle{ |i|=1\;}\) ; \(\displaystyle{ arg(i)=\frac{\pi}{2}\;}\) ; \(\displaystyle{ i=cos(\frac{\pi}{2})+isin(\frac{\pi}{2})\;}\) ; \(\displaystyle{ \sqrt{i}=cos(\frac{\frac\pi{2}+2k\pi}{2})+isin(\frac{\frac\pi{2}+2k\pi}{2})\;}\) ; dla k = 0, 1.
\(\displaystyle{ 1-\sqrt{3}\cdot{\sqrt{i}}=1-\sqrt{3}(\frac{\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2})=1-\frac{\sqrt{6}}{2}-i\frac{\sqrt{6}}{2}}\) ; dla k = 0.
\(\displaystyle{ |i|=1\;}\) ; \(\displaystyle{ arg(i)=\frac{\pi}{2}\;}\) ; \(\displaystyle{ i=cos(\frac{\pi}{2})+isin(\frac{\pi}{2})\;}\) ; \(\displaystyle{ \sqrt{i}=cos(\frac{\frac\pi{2}+2k\pi}{2})+isin(\frac{\frac\pi{2}+2k\pi}{2})\;}\) ; dla k = 0, 1.
\(\displaystyle{ 1-\sqrt{3}\cdot{\sqrt{i}}=1-\sqrt{3}(\frac{\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2})=1-\frac{\sqrt{6}}{2}-i\frac{\sqrt{6}}{2}}\) ; dla k = 0.