Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: qkiz »

Niech n>=3. Jeżeli współczynniki przy potęgacg \(\displaystyle{ xy^{n-1}, x^2y^{n-2}, x^3y^{n-3}}\) w rozwinięciu \(\displaystyle{ (x+y)^n}\) tworzą ciąg arytmetyczny, to wykładnik n jest równy
a)6
b)7
c)8

Odpowiedź ma być B. Nie wiem za bardzo jak sie za to zabrać.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: Zlodiej »

\(\displaystyle{ (x+y)^n={n \choose 0}y^nx^0+{n \choose 1}y^{n-1}x^1+{n \choose 2}y^{n-2}x^2+{n \choose 3}y^{n-3}x^3+...+{n \choose n}y^0x^n}\)

Rozwiązujesz równanie:

\(\displaystyle{ {n \choose 1}+{n \choose 3}=2{n \choose 2}}\)
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: qkiz »

no i tak mamy:
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-1)!}+\frac{n!}{6(n-3)!}=\frac{n!}{(n-2)!}\)
No i jak rozwiazać to dalej w mianowniku.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: Maniek »

Pozbywasz się z mianownika symbolu silni "!"

\(\displaystyle{ \frac{(n-1)! \cdot n}{(n-1)!} + \frac{(n-3)! \cdot (n-2) \cdot (n-1) \cdot n}{6(n-3)!} = \frac {(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}{(n-2)!}}\) po skróceniu nie będziesz miał chyba kłopotów już ?:)

Odp: b) 7 bo n>3
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: qkiz »

raczej będe mieć. Problemem jest tu ta 6 w mianowniku. Żeby się pozbyć tej szóstki no to mnoże przez 6. I wychodzi mi:
\(\displaystyle{ -5n^2+9n+2=0}\)
No i nie idzie wyliczyć z tego n. Bo wartości ujemne wychodzą.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: Maniek »

Jak to przecież po skróceniu masz : \(\displaystyle{ n + \frac{(n-2)(n-1)n}{6}=n^2-n}\) mnożysz jak mówiłeś przez 6 i zostaje \(\displaystyle{ n^3-9n^2+14n=0}\) co po wyciągnięciu n przed nawias daje nam \(\displaystyle{ n_1=0, n_2=2, n_3=7}\) a że n > 3 to zostaje tylko 7

Teraz jasne ?
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: qkiz »

aaaa, zapomniałem o tym n przy (n-2)(n-1) dlatego mi nie wychodziło.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Ciąg arytmetyczny, wykładnik

Post autor: Maniek »

Więc jesli sprawa została wyjaśniona zadanie również, temat można zamknąć
Zablokowany