Dane sa funkcje f(x)= \(\displaystyle{ 2x-4}\) i g(x)= \(\displaystyle{ x+1}\)
znajdz taki argument x, aby iloczyn wartosci przyjomwanych dla tego argumentu przez funkcje f i funkcje g byl najmniejszy z mozliwych. oblciz ten iloczyn
obliczanie iloczynu
-
truskawka89
- Użytkownik

- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
-
robert9000
- Użytkownik

- Posty: 1414
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
obliczanie iloczynu
iloczyn tych wartości, to potrostu (2x-4)*(x+1) wymnażasz, a>0 wiec najmniejsza wartosc tej funkcji kwadratowej, a zarazem najmniejszy iloczyn dla tych dwóch wartości liczysz: p= \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\) czyli współrzędną X wieszchołka paraboli i już masz szukaną wartość
-
_ludolfina_
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stad
- Pomógł: 1 raz
obliczanie iloczynu
wydaje mi sie ze jest to wartosc x=0,5 (ekstremum funkcji a dokladniej minimum) Tyle wyszlo mi z pochodnej.