Wykaż za pomocą definicji [nie]parzystość funkcji ..

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Wykaż za pomocą definicji [nie]parzystość funkcji ..

Post autor: Maniek »

Mam taki przypadek:

\(\displaystyle{ f(x) = x \frac{2^x-1}{2^x+1}}\) wykaż za pomocą definicji że jest to funkcja parzysta lub nie jest ?!

I wychodzą mi troche dziwne rzeczy
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wykaż za pomocą definicji [nie]parzystość funkcji ..

Post autor: Zlodiej »

Tutaj znajdziesz potrzebne informacje ...

\(\displaystyle{ \large f(-x)=-x\cdot\frac{2^{-x}-1}{2^{-x}+1}=-x\cdot\frac{\frac{1-2^x}{2^x}}{\frac{1+2^x}{2^x}}=x\cdot \frac{2^x-1}{2^x+1}=f(x)}\)


Jednak parzysta ...
ODPOWIEDZ