Mamy 2 funkcje : \(\displaystyle{ f(x)=-2x^2+2x+6}\) oraz prosta k: \(\displaystyle{ g(x)=2x+2}\)
I teraz pytanie brzmi następująco:
Opisać układem nierówności figure G ograniczoną przez parabolę i prostą k.
Opisać układem nierówności figurę G
-
mateo19851
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Opisać układem nierówności figurę G
To pierwsze to parabola, z 'zeżartym' kwadratem, a to drugie prosta bardzo wdzięczna.
Trzeba by znaleźć miejsca przecięć prostej z parabolą, a następnie podać przedział tych x, które należą do obu funkcji, a później już ygreki.
Trzeba by znaleźć miejsca przecięć prostej z parabolą, a następnie podać przedział tych x, które należą do obu funkcji, a później już ygreki.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Opisać układem nierówności figurę G
Mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(x)=-2x^2+2x+2 \\ g(x)=2x+6 \end{cases}}\)
Oczywiście zanim dojdziemy do takiego wniosku przydałoby sie naszkicować wykresy funkcji, aby zorientować sie, gdzie się one przecinają.
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(x)=-2x^2+2x+2 \\ g(x)=2x+6 \end{cases}}\)
Oczywiście zanim dojdziemy do takiego wniosku przydałoby sie naszkicować wykresy funkcji, aby zorientować sie, gdzie się one przecinają.