Calka-Pole figury
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
Calka-Pole figury
chyba chodziło o:
\(\displaystyle{ y=x^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^{2}=x}\)
\(\displaystyle{ S=\int_0^1 \sqrt{x} dx - t_0^1 x^2 dx = \frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 - \frac{1}{3}x^3\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 = \frac{2}{3} - \frac{1}{3} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ y=x^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^{2}=x}\)
\(\displaystyle{ S=\int_0^1 \sqrt{x} dx - t_0^1 x^2 dx = \frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 - \frac{1}{3}x^3\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 = \frac{2}{3} - \frac{1}{3} = \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, o 21:47 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
Calka-Pole figury
dużo się nie zmieni
\(\displaystyle{ S=\int_0^1 \sqrt{x} dx - t_0^1 x^3 dx = \frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 - \frac{1}{4}x^4\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 = \frac{2}{3} - \frac{1}{4} = \frac{8-3}{12} = \frac{5}{12}}\)
\(\displaystyle{ S=\int_0^1 \sqrt{x} dx - t_0^1 x^3 dx = \frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 - \frac{1}{4}x^4\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 = \frac{2}{3} - \frac{1}{4} = \frac{8-3}{12} = \frac{5}{12}}\)
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Calka-Pole figury
No cóż... skoro napisałeś - "...miedzy parabolami", to wymagane jest wpomnienie o przynajmniej dwóch parabolach. Jednak podałeś tylko jedno r. paraboli. Stąd ośmielę się stwierdzić, że jednak nie napisałeś dobrze.Mikhaił pisze:dobrze napisalem,
- Mikhaił
- Użytkownik

- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
Calka-Pole figury
Dokladne polecenie:
Obliczyc pole wspolnego obszary ograniczonego krzywymi ....
Myslalem ze polecenie to nie robi roznicy, tzn tu wyjda dwa inne pola?
Obliczyc pole wspolnego obszary ograniczonego krzywymi ....
Myslalem ze polecenie to nie robi roznicy, tzn tu wyjda dwa inne pola?
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
Calka-Pole figury
To jest rozwiązanie.Szemek pisze:dużo się nie zmieni
\(\displaystyle{ S=\int_0^1 \sqrt{x} dx - t_0^1 x^3 dx = \frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 - \frac{1}{4}x^4\left| \frac{ }{ }\right|_0^1 = \frac{2}{3} - \frac{1}{4} = \frac{8-3}{12} = \frac{5}{12}}\)
Nie każda krzywa jest parabolą
A mogłeś od razu napisać oryginalne polecenie
-
bartek1965
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kutno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Calka-Pole figury
a skad wiadomo ze calke (0, 1)?
re dol: dzieki
re dol: dzieki
Ostatnio zmieniony 15 sty 2008, o 14:02 przez bartek1965, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
Calka-Pole figury
wykresy przecinają się w \(\displaystyle{ x_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ x_2=1}\)
punkty można obliczyć rozwiązując układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x^3 \\ y^2=x \end{cases}}\)
a parabolę \(\displaystyle{ y^2=x}\) traktuję jako sumę dwóch wykresów \(\displaystyle{ y=\sqrt{x}}\) oraz \(\displaystyle{ y=-\sqrt{x}}\)