Grupa Dihedralna D_12

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
bagienny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 lis 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Grupa Dihedralna D_12

Post autor: bagienny »

Witajcie!

Mam za zadanie określić indeks cykliczności grupy dihedralnej \(\displaystyle{ D_{12}}\). Wiem skądinąd, że chodzi o grupę symetrii i obrotów n-kąta (tutaj n=6). Rozwiązałem zadanie i wyszło mi po przekształceniach:

\(\displaystyle{ \frac{1}{12} \left(x_{1}^{6} + x_{2}^{3} + 2x_{3}^{2} \right) + \frac{1}{4} \left( x_{1}^{2}x_{2}^{2} + x_{2}^{3} \right)}\)

Z tym, że to zadanie testowe i żadna odpowiedź nie pasuje do mojej. Najbliższą jest


\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left(x_{1}^{6} + x_{2}^{3} + 2x_{3}^{2} \right) + \frac{1}{4} \left( x_{1}^{2}x_{2}^{2} + x_{2}^{3} \right)}\)

Ale nie wiem z jakiego powodu z \(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\) robi się nagle \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), chociaż możliwe, że zrobiłem jakiś konkretniejszy błąd.
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

Grupa Dihedralna D_12

Post autor: UNIX_admin »

to zadanie z algebry, wiec powinienes poszukac odpowiedzi w innym dziale. dodam tylko, ze w zaleznosci od opracowania podaje sie \(\displaystyle{ D_n}\) lub \(\displaystyle{ D_{2*n}}\) a oznazca to to samo.
ODPOWIEDZ