ruch jednostajnie opóźniony

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Freelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 sty 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

ruch jednostajnie opóźniony

Post autor: Freelow »

"Pociąg porusza się z prędkością 36 km/h. Nagle zaczyna hamować i po 200 m zatrzymał się. Oblicz po jakim czasie się zatrzymał."
Powiedzcie mi czy da się coś takiego obliczyć? Jeśli się da to jak, i jakiego wzoru tu użyć?
darkangel36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

ruch jednostajnie opóźniony

Post autor: darkangel36 »

hm układ rownan musisz..

Vk = V0 - at

s = v0 *t -(a*t^2)/2

edit: Vk oczywiscie jest rowne 0;) a reszte to chyba masz. szukasz a i t

edit 2 : t= 40 s:) trzeba jeszcze pamietac zeby predkosc zamienic na wymiar metrow na sekunde!
Freelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 sty 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

ruch jednostajnie opóźniony

Post autor: Freelow »

hmm aha P troche to skomplikowane ale dzięki ;**
darkangel36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

ruch jednostajnie opóźniony

Post autor: darkangel36 »

Polecam sie na przyszłosc;)
ODPOWIEDZ