Własności funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
bobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 kwie 2005, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ds

Własności funkcji

Post autor: bobek »

nie bardzo rozumiem trescie ponizszego zadania, mzoe ktos mi wyjasni o co chodzi
Funkcja f, okreslona dla wszystkich liczb rzeczywistych, jest parzysta i nieparzysta(?)
wynika, stad ze jest:
a) ciagla
b) okresowa
c) niemalejaca
z gory dzieki za wszelkie sugestie
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Własności funkcji

Post autor: olazola »

Funkcja nie może być jednocześnie parzysta i nieparzysta, czy oby na pewno jest taka treść?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Własności funkcji

Post autor: g »

jak nie. a \(\displaystyle{ f(x) \equiv 0}\) ?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Własności funkcji

Post autor: olazola »

Ano rzeczywiście, uchowała się pewna rodzinka
dzas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2005, o 01:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

Własności funkcji

Post autor: dzas »

skromna rodzinka, bo jednoosobowa.
f(x)=f(-x)
=>f(x)=-f(x), 2f(x)=0, f(x)=0 dla każdego x, więc nie ma innych
f(x)=-f(-x) funkcji jednocześnie parzystych
i nieparzystych.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Własności funkcji

Post autor: olazola »

Przecież chodzi o wszystkie funkcje tożsamościowo równe zero a ich jest wiecej niż 1.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Własności funkcji

Post autor: g »

bobek pisze:Funkcja f, okreslona dla wszystkich liczb rzeczywistych
na pewno? mnie sie zdaje ze warunki zadania definiuja jedna funkcje.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Własności funkcji

Post autor: olazola »

A taka funkcja: \(\displaystyle{ f(x)=\frac{0}{x^2+1}}\), niby to samo
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Własności funkcji

Post autor: g »

no niby mozna tak napisac, ale to jest calkowity kretynizm jak dla mnie.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Własności funkcji

Post autor: olazola »

Argument, że to kretynizm nie przekonuje mnie. Jakby ktoś się uparł to można to zapisać bez tego zera w liczniku, w mniej jawnej postaci. Ale tak naprawdę chyba nie ma co się sprzeczać o pietruszkę.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Własności funkcji

Post autor: g »

no zgadza sie. dlatego sie nie kloce.
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Własności funkcji

Post autor: Kmitah »

Tylko odpowiedź c) jest prawdziwa, bowiem każda funkcja, która przyjmuje wartość zera w każdym punkcie, w którym jest określona, spełnia warunki zadania, ale pewne punkty mogą "wylecieć" z dziedziny, ważne tylko, by były symetrycznie rozmieszczenie, względem osi OY, bo jeśli \(\displaystyle{ f(x)}\) istnieje, to i \(\displaystyle{ f(-x)}\) musi, by funkcja była parzysta (nieparzysta).

Np. funkcja \(\displaystyle{ f(x) = 0}\) i \(\displaystyle{ f(x) = \frac{0}{(x-1)(x+1)}}\) to różne funkcje (ponieważ funkcje są równe \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) przyjmują te same wartości w tych samych punktach i mają tę samą dziedzinę), ale obie spełniają warunki zadania.

Olazola: Twoja funkcja to wciąż ta sama funkcja, co \(\displaystyle{ f(x)=0}\), bo ma tę samą dziedzinę i w punktach, w których jest określona, przyjmuje te same wartości.
ODPOWIEDZ